Više od 50 posto vozača strada zbog nepropisne brzine

Statistički pokazatelji upućuju kako se najveći broj saobraćajnih nesreća događa zbog nepoštivanja ograničenja brzine i da čak od 40 do 50 posto njih, čija je posljedica smrtni ishod, zapravo nastaje zbog nepropisne brzine, rekao je u Bijeljini pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS-a Dragan Stanimirović.

Pozivamo vozače da brzinu prilagode uvjetima i stanju na cesti – izjavio je Stanimirović novinarima na početku preventivne kampanje “Lako je brzinu smanjiti”.
Ovaj resor, u suradnji sa svim subjektima sigurnosti saobraćaja i lokalnim zajednicama, provodi razne vrste kampanja u cilju povećanja sigurnosti svih sudionika u saobraćaju.

Cilj kampanje je utjecanje na svijest vozača da obvezno poštuju saobraćajne propise. Brzina je jedan od osnovnih rizika u saobraćaju te je naučno dokazano da povećanje brzine u slučaju nastanka nesreće dovodi do većih udarnih brzina i težine tjelesnih povreda – rekao je.

Direktor Agencije za sigurnost saobraćaja RS-a Mladen Petrović kaže kako je organizirano nekoliko aktivnosti – od simulatora koji pokazuju važnost vezivanja pojasa do poligona za mlađu djecu.

Jelica Lubura iz Auto-moto saveza RS-a upozorila je kako je raznim istraživanjima dokazano da oni koji prekoračuju brzinu mahom čine i druge saobraćajne prekršaje.

Ako se njihova prosječna brzina poveća za dva kilometra na sat, rizik za nesreću značajno se povećava, a broj sudara povećava se i za više od 20 posto – rekla je Lubura.
Upozorila je kako, što je veća prosječna brzina kretanja, veća je i sudarna brzina, a što su one veće, teže su i posljedice nesreća te je cilj preventivnih aktivnosti utjecaj na vozače da shvate važnost vožnje u skladu s propisima.

Prema našim podacima, više od 50 posto vozača vozi brzinom do 10 km na sat iznad ograničenja – rekla je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79