Više od 7 hiljada medicinara iz BiH otišlo u Njemačku

Više od 7 hiljada medicinara iz BiH otišlo u Njemačku


Agencija za rad i zapošljavanje BiH posredovala je u zapošljavanju više od 7.300 medicinara sa završenom srednjom školom u Njemačkoj od 2013. do danas.

Ovo je samo dio priče, jer broj medicinara sa višim stepenom obrazovanja koji su otišli u inostranstvo može biti mnogo veći. U prvih pet mjeseci ove godine, Agencija je posredovala za 118 bh. građana koji su se zaposlili u Njemačkoj.

“Sve zapošljavanje koje mi radimo odnosi se na osobe sa završenom srednjom medicinskom školom, opšteg smjera ili smjera pedijatrijske njege,” kazali su iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH za “Nezavisne novine”.

Sindikalci iz BiH nisu iznenađeni ovim brojkama i smatraju ih zabrinjavajućim. Njemačka dobija gotove radnike koje BiH školuje, a koji se tamo pokazali kao izvrsni radnici.

Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH, ističe da Bosni i Hercegovini sada nedostaje kadar sa završenom srednjom školom. On naglašava da radnici koji odlaze u Njemačku dobijaju benefite koje ovdje nemaju.

“U Njemačkoj imaju bolje radne uslove, opremu i alat potreban za rad sa pacijentima, i niko ih ne krivi za nedostatak lijekova ili aparata. Plate su također znatno veće, a osigurana im je budućnost i mogućnost napredovanja,” navodi Latifović.

Elvedin Vatreš, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo, kaže da se mnogi odlučuju za odlazak zbog loših radnih uslova i ponašanja prema medicinskom osoblju.

“Medicinska sestra se mora roditi, a zatim školovati. Boli me što niko ne obraća pažnju na odlazak medicinskog osoblja. Naši ljudi su pametni i sposobni, ali više ih cijene u stranim zemljama,” ističe Vatreš.

Mirko Šerbedžija, predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske, upozorava da, ako se plate ne povećaju do Nove godine, neće biti moguće zadržati ove radnike.

“Već godinama upozoravamo na egzodus radnika. Zabrinjavajuće je što se sada hvalimo prekvalifikacijama jer nemamo dovoljno kvalifikovane radne snage,” zaključuje Šerbedžija.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija