Više od polovine Rusa ne želi primiti domaću vakcinu protiv koronavirusa

Novo istraživanje je pokazalo da se više od polovine Rusa ne želi vakcinisati protiv koronavirusa te da je samo 42 posto njih pristalo da primi vakcinu “Sputnik V” koja je predstavljena prošle sedmice u Rusiji.


Russia Today piše da je predsjednik Rusije Vladimir Putin 11. augusta objavio da je ova zemlja registrovala prvu svjetsku vakcinu protiv koronavirusa.

Riječ je o vakcini koju je razvio Institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleya u Moskvi te su najavili da bi ona široj javnosti trebala biti dostupna od januara 2021. godine, kao i to da će prvo biti ponuđena nastavnicima i medicinskim radnicima.

Postupak kreiranja te vakcine kritikovale su neke zapadne zemlje koje tvrde da brzina kojom je razvijena zapravo govori o tome da nije u potpunosti sigurna.

Shodno tome, provedena je anketa među stanovnicima Rusije i 42 posto njih je pristalo da se vakcinišu, a 52 posto da to ne želi učiniti. Anketu je proveo ruski državni anketar WCIOM.

“Ovo je zanimljiv slučaj kako bi se razumjelo stanje u našem društvu danas. Želimo garanciju da se nećemo zaraziti, ali ipak se većina ne planira vakcinisati, a najvjerovatnije jer se plaše i ne vjeruju u vakcinu”, rekao je Valery Fedorov, šef WCIOM-a.

Prema riječima Kirilla Dmitrieva, šefa ruskog fonda za direktna ulaganja, vakcina je izazvala veliko interesovanje u inostranstvu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79