Više radnika vrtića zaraženo koronavirusom, svi kontakti u kućnoj izolaciji

Više radnika vrtića zaraženo koronavirusom, svi kontakti u kućnoj izolaciji


Jutros je u Srpcu nakon više od mjesec dana bez novih slučajeva zaraze koronavirusom, registrovano novih sedam slučajeva zaraze. Svi zaraženi su radnici vrtića “Naša radost”.

Vrtić je zatvoren do daljnjeg, dok su svi zaraženi primljeni na odjel Pulmologije UKC-a u Banjaluci i oni će tu provesti naredne dvije sedmice. Ono što zabrinjava lokalni krizni štab u Srpcu, a to je da su zaraženi u proteklih nekoliko dana bili u bliskom kontaktu sa 43 lica kojima je odmah naređena kućna izolacija. Također, najavljeno je da će se nastaviti sa potragom ostalih kontakta zaraženih osoba.

Foto Klix

Navedeni vrtić je već danas dezinfikovan.

– Već danas ćemo obaviti kompletnu dezinfekciju svih dječjih vrtića, a u naredna dva dana radnici Doma zdravlja i Teritorijalne vatrogasne zajednice dezinficirat će druga javna poduzeća i ustanove, kao i ulice, trgove i druge javne površine, rekao je gradonačelnik Dragosavljević na web stranici Općine.

Vijest koja ohrabruje je da niko od djece koja su boravila u vrtiću ne pokazuje nikakve simptome koronavirusa.

– Djeca vrtića poslata su kući i za sada ne pokazuju simptome bolesti. Ako bilo koji od njih ima respiratorne probleme, bit će odmah testiran. Došli smo do saznanja o novooboljelim radnicima pokazujući nekoliko njih simptome ove bolesti i uredno se prijavivši na pregled u zdravstvenim ustanovama. Neke su bile asimptomatske, a neke su imale blaže simptome kao što su grlobolja i kašalj. Još uvijek nemamo podatke o tome tko je nulti pacijent, odnosno kako je došlo do izbijanja infekcije, rekao je Mirko Stojić, direktor lokalnog Doma zdravlja na zvaničnoj stranici Općine Srbac prenosi Oslobođenje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija