Više vjerujem Helezovoj procjeni nego pismu predstavnika RS da u BiH ima mudžahedinskih odreda

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman danas je održao sastanak sa ministrom vanjskih poslova BiH, Elmedinom Konakovićem.

Konaković je na konferenciji za medije odgovarao i na pitanja novinara. Osvrnuo se i na izjave ministra odbrane Zukana Heleza da u Republici Srpskoj postoje paravojne formacije.

“Vidio sam izjavu kolege Heleza. Iskreno, puno više vjerujem njegovoj procjeni nego pismu predstavnika RS u državnom parlamentu američkom Kongresu da u BiH ima mudžahedinskih odreda. Moram kazati da pozivam bh. institucije da svakako provjere ove navode. Dakle, sve se to mora provjeriti profesionalno i stručno. Ako ima takvih procesa, moramo reagovati institucijalno kako bismo zaustavili sve radikalne poteze koji bi naštetili našem evropskom putu”, rekao je Konaković.

Također, osvrnuo se i na novu odluku MUP-a RS da se sutra u Mrkonjić Gradu obilježi Dan državnosti. Istaknuo je da se slaže sa izjavom Željka Komšića,

“Složio bih se sa Komšićem. Plaše se da bi se ovaj dan nekome mogao svidjeti. Ne može niko izbrisati taj dio historije. Ne može niko granice negirati i zašto se ne bi obilježio. Strah politike koja vodi u RS. Ne može neko zabraniti neke stvari. Kukavički potez. Što se tiče koalicije, imamo mi sa njima i većih problema. Neće puknuti koalicija zbog ovog. Mi smo jedni na druge osuđeni”, kazao je Konaković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79