Višković izjavio da je situacija u RS teška: Ne želi da krije od građana

Višković izjavio da je situacija u RS teška: Ne želi da krije od građana


Premijer Vlade RS, Radovan Višković, otvoreno je govorio o teškoj situaciji u Republici Srpskoj, naglašavajući da od svojih građana ne želi ništa kriti. Prema njegovim riječima, postoji određeni broj političkih subjekata koji su spremni žrtvovati interese RS-a za svoje lične ciljeve.

Višković je istakao da su mnogi moćnici koji sada vrše pritisak na RS očekivali da ovaj entitet neće opstati nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Smatrali su, kaže on, da će RS biti prolazna faza koja će se utopiti u unitarnoj BiH. Međutim, do toga nije došlo, iako su, kako tvrdi Višković, pritisci na RS konstantni, posebno kada je riječ o finansijskim ograničenjima.

Premijer je također naglasio da, unatoč sankcijama koje je uvelo američko Ministarstvo finansija protiv određenih preduzeća iz RS-a, budžet entiteta ostaje stabilan, a sve zakonske obaveze se redovno ispunjavaju. Međutim, priznaje da sankcije direktno pogađaju radnike u tim preduzećima, što on naziva “klasičnim pokazivanjem sile”.

Višković je posebno kritičan prema ambasadi SAD u BiH, tvrdeći da njihove sankcije ipak pogađaju obične ljude, unatoč tvrdnjama suprotnog. Pitanje je, ističe on, šta će biti s oko 1.000 radnika koji su ostali bez posla i sredstava za život.

Višković je također govorio o napetostima u odnosima sa međunarodnom zajednicom, posebno nakon dolaska Jamesa O'Brieana u Sarajevo, te o mogućem utjecaju zamjene Gabrijela Escobara novim američkim predstavnikom. On vjeruje da su ovi potezi dio šire strategije koja ima za cilj slabljenje RS-a, te da je ključna uloga RS-a u očuvanju slobode za svoje građane.

Premijer je zaključio da RS, uprkos svim izazovima, ima prijatelje koji su spremni pomoći, te da će, kao i do sada, preživjeti teška vremena. Naglasio je važnost očuvanja porodice kao temelja društva i pozvao građane da se ne daju obeshrabriti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija