Višković nakon što je rekao građanima “da ne paniče”, sada kaže “najteže je prošlo”

“Zbog nekih 30 metara kvadratnih nastala je ogromna šteta. To se ne smije dozvoliti u narednom periodu”, rekao je Višković.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Bosanskom Novom/Novom Gradu da očekuje da je prošlo najteže kada je riječ o poplavama koje su prethodnih dana zahvatile lokalne zajednice u RS.


Višković je rekao da su institucije bile na oprezu, poučene iskustvima iz 2014. godine, te da je Civilna zaštita još 8. maja poslala dopis svim načelnicima i gradonačelnicima sa preporukom da se prati situacija.

“Procjene Republičkog hidrometeorološkog zavoda su se obistinile i bilo je lokalnih zajednica gdje je za kratko vrijeme palo 170-200 litara kiše za nekoliko sati. Ogromnu štetu pričinile su bujice”, naveo je Višković.

On kaže da je prioritet bila zaštita ljudskih života, a zatim materijalno- tehničkih dobara.

“Najveći problem biće poplavljeno poljoprivredno zemljište i usjevi, ali ima i poplavljenih objekata. Vlada će, nakon što lokalne zajednice procijene štetu, pomoći u sanaciji”, rekao je Višković.

On je sa načelnikom opštine Miroslavom Drljačom obišao prepumpnu stanicu grad koja je osnov odbrane ove opštine.

“Upoznao sam se o načinu odbrane Novog Grada koji je specifičan jer je gradsko područje niže od nivoa rijeke, ali nije poplavljeno. Vlada će nastojati da projektima Svjetske banke ili na drugi način obnovi prepumpnu stanicu ili da se stanica stavi na veći nivo pogonske sigurnosti kako bi ova lokalna zajednica bila zaštićena”, izjavio je Višković.

On je naveo da je danas posjetio i Kostajnicu gdje je, zahvaljujući intervenciji Vlade RS, uređeno korito rječice Tavije koja je ranije pravila problem, a ove godine to nije bio slučaj.

 

APEL PORODICE: Pridružite se akciji, pomozite da nađemo našeg Ibrahima

Komentari

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79