Višković optužio Amerikance da lažu, ali nije odgovorio gdje je novac

Višković optužio Amerikance da lažu, ali nije odgovorio gdje je novac


Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini jučer je uputila novu kritiku vlastima u Republici Srpskoj te su ih opet upitali gdje je novac kojeg entitet RS posuđuje.

Podsjećaju na “taktike” brojnih kompanija koje se nalaze pod sankcijama OFAC-a, odnosno Ureda za imovinu stranaca u SAD-u.

“Kompanije povezane s sankcioniranim pojedincima i politički moćnima često restrukturiraju vlasništvo korporacije kako bi sakrile uključenost porodica. Ko ima koristi od ovih neprozirnih poslovnih transakcija?”, objavili su iz Ambasade SAD-a.

Dodali su i pitanje “Gdje je novac?”, povezan uz objavu od prije nekoliko dana, kada su napomenuli na 1,1 milijardu KM koju je Vlada RS-a posudila na Banjalučkoj berzi.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je sada odgovorio, doduše, nije odgovorio gdje je novac, ali je optužio Amerikance da lažu.

“Postavlja se pitanje koja je to uloga jedne ambasade u nekoj zemlji, pa makar to bila i BiH, a odgovor je i više nego jasan – sve suprotno od onoga što čini Ambasada SAD-a u BiH. Zaista ovakvi medijski spinovi pomenute ambasade nisu ništa drugo već nasilan pokušaj kreiranja loše slike u javnosti koja se odnosi na finansijsku stabilnost RS-a i njeno političko rukovodstvo”, rekao je Višković.

“U potpunosti razumijem napore službenika Ambasade SAD u BiH jer imaju složen zadatak da se lažima bore protiv činjenica i svijesti naroda koja je i više nego sposobna da razumije šta je stvarno stanje, a šta medijski spinovi i zapadni sistem propagande zasnovan na lažima. Nije im lako, ni u profesionalnom niti u moralnom smislu”, naglasio je Višković.

On je rekao da je sve pomenute pojedinosti, koje su iznošene u javnosti od rukovodstva Republike Srpske, a tiču se finansijske stabilnosti Srpske, javno su dostupne i nalaze se na sajtovima Vlade Republike Srpske i Narodno skupštine Republike Srpske – transparentne su i provjerljive.

“Takođe, pokušaji blokade finansijskih tokova od SAD nisu ništa drugo već gruba demonstracija sile u vidu određenog monopola na finansijskom tržištu, što se u krajnjem slučaju reflektuje i dovodi do ugrožavanja osnovnih ljudskih prava”, naveo je Višković.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija