Višković: U prvoj polovini maja RS će imati oko 200.000 vakcina protiv virusa korona

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će Srpska u prvoj polovini maja imati između 150.000 i 200.000 vakcina protiv virusa korona, čime se ide ka masovnoj imunizaciji.

Višković je pozvao stanovnike Srpske da iskoriste mogućnost vakcinacije, te obećao da će u prvoj polovini maja biti vakcinisani i ljudi koji rade u sredstvima javnog informisanja i medijima.

Očekujemo danas ili sutra da nam Agencija za lijekove da saglasnost za 25.000 ruskih vakcina koje su već u Srpskoj, da budu stavljene na raspolaganje građanima, rekao je Višković za RTRS.

On je naveo da se već prvi radni dan u maju očekuje dolazak u Srpsku 80.000 doza vakcina “sinofarm” iz Kine, poslije toga i druga doza vakcina “sputnjika ve” od 25.000, a iz mehanizma “Covax” oko 50.000 doza “fajzera” i “astra zeneke”.

Višković je naveo da je samo pitanje transporta od Frankfurta do BiH za 50.000 kineskih vakcina, donacija kineske vlade BiH, od čega Srpskoj pripada 40 odsto ili 18.500 doza.

– Sve to skupa krajem maja biće preko 200.000 vakcina – ponovio je on.

Govoreći o kritikama opozicije u Srpskoj da odluke donosi prvo izvršni komitet SNSD, koje tek onda odobri Vlada, Višković, koji je potpredsjednik SNSD, naglasio je da se odluke uvijek donose uz konsultacije, da dugo godina sarađuje sa tim ljudima, te da je SNSD većina i u ministarstvima i u Narodnoj skupštini Srpske.

– Ako Vladu optužuju da ide po mišljenje u izvršni komitet stranke gdje sam član i potpredsjednik stranke, prema tome, ja idem po mišljenje kod sebe, a ne kod nekog drugog, ali očito neki idu po svoje mišljenje u neke ambasade – napomenuo je Višković.

On je naglasio da SNSD uvažava svoje koalicione partnere, sa kojima ima izuzetno korektnu saradnju.

Višković je istakao da je uvijek zastupao stav da o sudbini BiH moraju odgovornost preuzeti partije i lideri u BiH, bez stranog uplitanja – ambasada, OHR, Savjeta za sprovođenje mira (PIK), stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, te zapitao zar to nije protektorat.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79