Višković ukazao na ćutanje međunarodne zajednice o izjavama Izetbegovića

OTVORENE prijetnje Bakira Izetbegovića o “dronovima i prebrojavanju u slučaju najgoreg scenarija” predstavljaju najbrutalniju provokaciju i napad na mir i stabilnost BiH, u koju se predsjednik SDA toliko zaklinje, izjavio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Predsjednik Vlade Srpske istakao je da je Izetbegovićeva provokacija naišla na zabrinjavajuće ćutanje međunarodne zajednice, koja nijednim potezom, čak ni verbalno nije pokazala da osuđuje ovakve, ratnohuškačke izjave.

– Još tragičnije je što što ova skandalozna izjava, zapravo, predstavlja kontitunitet djelovanja Bakira Izetbegovića, koji je još u oktobru prošle godine davao slične izjave, podržavajući ih tvrdnjama da „brzo mogu naoružati 200.000 vojnika“. Ni tada, kao ni sada niko od inostranih diplomata nije se ni usudio da makar osudi ovakave izjave, a kamoli da sankcioniše predsjednika SDA, ali i da provjeri šta oni to zapravo smjeraju – naglasio je Višković.

Predsjednik Vlade Srpske naveo je da se, sudeći po iskazanom kontinuitetu, može čak buditi sumnja da nije riječ samo o nesmotrenom verbalnom ispadu, nego i mnogo opasnijoj stvari – da unutar bošnjačkog političkog establišmenta zaista postoji tajni plan o naoružavanju i pripremamam za imaginarni oružani sukob.

– Ovakve izjave trebale bi da upale alarm u međunarodnoj zajednici, ali i nadležnim institucijama BiH, koje raspolažu mehanizmima kojim mogu provjeriti da li ovakvi planovi zaista postoje. Šta rade zapadne amabsade, šta radi Tužiulaštvo BiH kad predsjednik najveće bošnjačke stranke otvoreno govori o ratnim planovima i dronovima? Lično, plašim se da ovo nije samo jedna zapaljiva izjava nekog političara, već da je riječ o nečemu mnogo ozbiljnijem što zahtijeva adekvatnu akciju nadležnih – istakao je Višković.

Govoreći o „vojnoj snazi BiH u slučaju najgoreg scenarija“, Izetbegović je naveo: „Prebrojali smo se – i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate.“

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79