Visočani šokirani visokim računima za struju

Zbog žalbi velikog broja građana, pogotovu onih koji se griju na struju, da su za period novembar-decembar dobili veće račune za struju u odnosu na prošle mjesece i da ne odgovaraju stvarnoj potrošnji, istraživali smo uzroke koji su pojačali nervozu u vrijeme pandemije. Ponedjeljak je dan za žalbe u visočkoj poslovnici EP BiH, pa da pokušamo bar malo smanjiti red i smiriti građane, naročito one koji navode da u periodu u kojem im je obračunata potrošnja električne energije zapravo nisu ni bili tu i imali su upaljen samo frižider, a dobili su račun od oko 50 maraka.

Neki su primijetili da je stanje potrošnje samo prepisano iz mjeseca prije.

U Elektroprivredi BiH, su još u maju pojašnjavali anomalije na računima kod Sarajlija kroz navode da su, s ciljem prevencije i spriječavanja širenja novog soja koronavirusa, u periodu dok traje opasnost smanjili neposredne kontakte svojih zaposlenika s kupcima, te se očitanja određenog broja mjernih mjesta vrši jednom u dva mjeseca.

“To podrazumjeva da se jedan račun za električnu energiju izdaje po stvarnom očitanju, a sljedeći će se vršiti procjena potrošnje kupca na osnovu prosječene potrošnje iz prethodnog perioda. Imajući u vidu navedeno, može doći do izdavanja računa koji ne odgovaraju stvarnom utrošku električne energije”, isticali su.

Napominju da će stvarni utrošak električne energije i eventualne razlike u očitanjima iz perioda procjene utvrditi po očitanju brojila u narednom mjesecu i biće iskazani na računu za taj mjesec.

JP Elektroprivreda BiH moli kupce za razumijevanje zbog mjera koje se u aktulenoj situaciji poduzimaju s prevashodnim ciljem očuvanja i zaštite zdravlja i radnika i građana, napominjući da kupci neće biti oštećeni nijednom aktivnošću JP Elektroprivreda BiH i da ako uoče odstupanja u očitanju, ostavljaju mogućnost da sami očitaju brojilo, a informacije o očitanju mogu dostaviti telefonskim pozivom putem besplatne info linije ili upućivanjem na mail adresu, nako čega će se izvršiti korekcija računa.

Ako sarajevske probleme stavimo u visočke okvire, možda je period oktobar-novembar očitan po nekoj vrsti prosjeka iz prethodnih mjeseci. Ruku na srce, bio je zaista ugodan za oko. Ako su na najnovijim računima (7.11.-7.12. 2020.) očitali stvarno stanje i “nakalemili” na račun nezaračunate kilovate sa prethodnog računa, cifre sigurno nisu bile ugodne za oko, pa su građani koji se griju na struju u stanju šoka. Sa npr. 50 maraka na 300 maraka je zaista šok za sistem.

Većini se smračilo, a za one koji imaju druge vrste grijanje vjerovatno će u narednim mjesecima svanuti.

I dalje ćemo pratiti ovu temu, ali šok računi su vjerovatno izazvani baš na opisani način. Mada na snazi vjerovatno imamo sistem gdje te jedan račun opusti, “opustiš” bojler, peći, grijalice i dobiješ “igranku” na narednom. Ako je “sarajevski” recept, a vjerovatno jeste, nema fajde od žalbe. Nedostatak informacija je možda ključ problema. “Elektro Visoko”(najpopularniji naziv) mora bolje informisati građane. Imaju dobar web informator na globalnom nivou, ali mnogo ljudi to ne prati. Za one koji se griju na struju. Pamet u glavu. Da ne bude decembar-januar 100 maraka, a januar-februar 400 maraka – prenosi Visoko.org

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79