Vitre za ovogodišnji ramazan 10, 15 i 20 KM, nisab 9.897 KM

Sadekatul-fitr (vitre) za ovogodišnji ramazan iznosi 10, 15 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Sadekatul-fitr je vjerska obaveza kojom se za vrijeme ramazanskog posta obavezuju svaki slobodan punoljetni musliman i muslimanka koji posjeduju višak hrane koji ostane nakon jednodnevne ishrane.

Iznos vitri je izračunat u tri kategorije, s obzirom na činjenicu da je dnevni jelovnik kod nekoga oskudniji, a kod nekoga obilniji.

Davanje vitri veže se za izdržavatelja porodice i izvršava se shodno njegovim imovinskim mogućnostima. Musliman je dužan dati vitre za sebe i članove svoje porodice.

Polazna osnova za određivanje ovogodišnjeg iznosa vitri su vrijednosti utvrđene u prethodnoj godini i aktuelne cijene prehrambenih proizvoda.

Prema odluci Vijeća muftija, nisab za ramazan iznosi 9.897 KM, odnosno 5.085 eura ili 5.417 američkih dolara.

– Samo institucionalnim prikupljanjem zekata i sadekatul-fitra u Fond Bejtul-mal i njegovom institucionalnom distribucijom ostvaruje se punina intencija ovih propisa – podsjeća Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Zekat je u islamu obavezni milodar, izdvajanje tačno određenog dijela imetka u dobrotvorne svrhe, za sve one koji ispunjavaju uvjete za to.

Nisab je šerijatom određena količina imovine koju pojedinac ili tvrtka treba steći i posjedovati tokom godinu dana da bi podlijegali obvezi zekata. Ova vrijednost treba biti u posjedu obveznika cijelu godinu, ili bar da se nađe u njegovu posjedu na početku i na kraju godine. Nisab podrazumijeva vrijednost ili količinu imovine koja prelazi osnovne životne potrepštine, kao što su: hrana, odjeća, kuća, stan, pokućstvo, alat, vozilo, radna stoka, osnovna sredstva za poslovanje i troškovi vezani za pobrojano.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79