Vjernici na liturgiji patrijarhu Irineju ljube kovčeg prekriven staklom

Veliki broj vjernika prisustvuje liturgiji u Sabornoj crkvi u Beogradu gdje odaje posljednju počast preminulom patrijarhu Irineju, poglavaru Srpske pravoslavne crkve. Među njima ima onih koji nose maske i rukavice, ali i onih koji su se na tu molbu oglušili.

Da bi se ispoštovale epidemiološke mjere na sanduk u kojem se nalazi pokojni Irinej postavljena je prozirna staklena ploča koja se povremeno dezinfikuje iz sigurnosnih razloga, prenosi Klix.

Vjernici prilaze kovčegu, ne cjelivaju ga i nakon toga napuštaju crkvu. Ima i pojedinaca koji ljube ploču na kovčegu, pišu srbijanski mediji.

Patrijarh Irinej će biti sahranjen u nedjelju u Hramu Svetog Save. Građani će se moći oprositi od njega, ali uz poštivanje epidemioloških mjera.

Sinoć je epidemiolog Predrag Kon rekao je da je sahrana u ovom trenutku veliki rizik, i da je njegova dužnost da to kaže.

Patrijarh Irinej preminuo je u Beogradu, u 90. godini, od posljedica izazvanih koronavirusom, nakon decenije provedene na čelu Srpske pravoslavne crkve. Vijest da je preminuo, stigla je nakon 15 dana borbe sa koronavirusom, koje je poglavar SPC proveo u bolnici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79