Vjerovali ili ne: I FBiH diskriminira povratnike

Uz diskriminaciju koju vlasti Republike Srpske godinama provode nad povratnicima u ovaj bh. entitet, oni su godinama diskriminisani i iz Federacije. U tome se išlo tako daleko da je Sporazum između entitetskih zavoda PIO, protivno Zakonu, hiljade bivših pripadnika Oružanih snaga BiH lišio prava da ostvare povoljnije prijevremeno penzionisanje. Federacija ne priznaje radni staž ostvaren u RS-u nakon 1992. godine.

Husein Smajlović, demobilisani borac, povratnik u entitet RS, ima 59 godina, 29 godina radnog staža, tri i po godine učešća u ratu i 12 mjeseci provedenih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Prema članu 4 stav 1 tačka 3 Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata u potpunosti je ispunio uvjete za prijevremeno penzionisanje. Barem je tako mislio.

„Ja imam 28, 29 godina staža i sve je to u BiH. On meni ne računa taj staž aspsolutno što je napravljen u entitetu RS. To za njih, izgleda, nije Bosna“, kaže ovaj povratnik u Teslić.

Ovi ljudi ističu kako se, da su znali da će ih Federacija ovako diskriminirati, ili ne bi vratili u RS ili bi se fiktivno prijavili u Federaciji kako bi ostvarili zakonom zagarantovano pravo na prijevremeno povoljnije penzinosanje.

„Ratovali smo. Branili Federaciju, BiH, i sad, kad su izašli ti takvi uslovi, oni mogu, mi ne možemo. Zbog čega?“, pita Rahman Golub.

„Ni nama sad to nije jasno. Šta su ovi bolji radnici, bolji borci?“, dodaje Hasan Hrnjić.

„Nigdje nije navedeno da mi iz RS-a nemamo to pravo“, ističe Aljo Iriškić.

„Šta smo – trebali biti izbjeglice u Jelahu? Stalno raditi za neke tajkune, lopove i biti čitavog života izbjeglice?“, navodi Smajlović.

Ovim su, uz borce, zatečeni i u boračkim organizacijama.

„Ono što je apsurdno u ovom svemu jeste da PIO, i jedan i drugi, na osnovu internog dogovora, ne provode zakon“, tvrdi Vahdet Hajdić, potpredsjednik JOB Unija veterana ZDK.

Tomislav Kvesić, samostalni stručni saradnik za odnose s javnošću zavoda PIO/MIO FBiH, objašnjava: „I, kao rezultat tog Sporazuma, obveznik ostvari razmjernu mirovinu. Već sam rekao da ovaj zakon ne poznaje mogućnost ostvarivanja razmjerne mirovine. Stoga se taj staž ne koristi prilikom ostvarivanja prava po Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja“.

Na naš upit Federalno ministarstvo za pitana boraca potvrđuje rečeno u Fondu PIO i smatra se nenadležnim, napominjući da su izmjene ovog zakona u parlamentarnoj proceduri. SDP-ov poslanik u Parlamentu Federacije Senaid Begić ovo smatra nedopustivim i najavljuje sastanak sa demoblisanim borcima: „Zajedno ćemo, za početak, definisati poslaničko pitanje prema Parlamentu Federacije“.

Uz borce, Federacija, selektivnom primjenom zakona, diskriminira i svoje penzionere.

„Povratnika bilo bi sigurno još daleko više da je usklađen taj zakon i da vrijedi i za nas u RS“, naglašava Midhat Čabrić, penzioner i povratnik u Doboj.

Nakon svega, povratnici se, s pravom pitaju – kome nije, ili bolje reći, je li ikome u interesu njihov povratak i multietnička BiH?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79