Vjerovali ili ne: Prosječna junska plata u Federaciji BiH bila 999 KM

Prosječna junska neto plata u Federaciji BiH iznosila je 999 KM i nominalno je viša za 1,7 posto, a realno za 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na juni prošle godine, prosječna junska neto plata nominalno je viša za 4,8, a realno za tri posto, objavio je Federalni zavod za statistiku.

Najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno je u finansijskim i djelatnostima osiguranja – za 17,9 posto, gdje se povećao i broj zaposlenih za 0,4 posto, zatim u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu za tri posto, dok je broj zaposlenih u ovoj djelatnosti ostao na istom nivou.

U isto vrijeme najveće smanjenje prosječne junske neto plate zabilježeno je u javnoj upravi, i odbrani, te obaveznom socijalnom osiguranju, i to za 0,5 posto, dok je broj zaposlenih smanjen za 0,1 posto.

Smanjenje prosječne neto plate zabilježeno je i u pružanju smještaja, te pripremi i usluživanju hrane (hotelijerstvu i ugostiteljstvu) za 0,4 posto, dok se broj zaposlenih u ovoj djelatnosti povećao za 5,2 posto piše Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79