VJEROVALI ILI NE: ZA ZAGAĐENJE U SARAJEVU KRIVA ĆEVABDŽINICA!?

U toku je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj se raspravlja o stanju zagađenosti zbog kojeg je Operativni štab Vlade KS sinoć donio mjeru uzbune

Pokušavajući pojasniti zastupnicima u Skupštini KS kako se pokazatelji mjerne stanice koju ima Ambasada SAD-a u Sarajevu drastično razlikuju od onih koje koriste bh. institucije, stručnjak za kvalitet zraka Plamenko Tais kazao je da je za to kriva ćevabdžinica “Zmaj”, prenosi Faktor.

– Stanice Američke ambasade u BiH mjeri PM2,5 dok bh. stanice vrše mjerenja PM10. Američka ambasada je dala saopćenje da smo najzagađeniji grad na svijetu što nije tačno, jer ima puno zagađenijih gradova, pa čak i u BiH. Dakle, da li je Sarajevo najzagađeniji grad na svijetu – nije, da li je zagađeno – jeste – kazao je Tais.

Dodao je i da je i sporno mjesto na kojem se nalazi mjerna stanica Ambasade SAD-a u BiH.

– Mjerna stanica Ambasade se nalazi u neposrednoj blizini ćevabdžinice “Zmaj” koja često emituje u zrak razne čestice – kazao je Tais, što je izazvalo nezadovoljstvo i podsmijeh brojnih zastupnika.

Na njegovu konstataciju reagovao je i zastupnik Zvonko Marić.

– Hvala na objašnjenju, konačno znamo šta je uzrok zagađenja zraka u Sarajevu. Dakle sada je svima jasno šta je problem – ćevabdžinica. Znači da ova sjednica uopće nema smisla – kazao je ironično Zvonko Marić, na šta su se njegove kolege u Skupštini KS počele smijati.

Rasprava o stanju zagađenja u Kantonu Sarajevo i dalje traje, a još se nisu mogle čuti konkretne mjere kojim bi se ovo stanje moglo poboljšati. Zastupnici konstatno izražavaju negodovanje i nezadovoljstvo izlaganjem Plamenka Taisa, i ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomira Lukića jer od njih još nisu dobili odgovore na postavljena pitanja.

 

 

Crna hronika

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79