Vještak neuropsihijatar: Optuženi Amer Smajlović je bio smanjeno uračunljiv, ali ne bitno

U nastavku suđenja Ameru Smajloviću, optuženom da je u Ulici Bajrama Hasanovića 11. maja 2019. oko 23 sata nožem pokušao ubiti Aldina Džaltura, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu iskaz dao vještak neuropsihijatar Omer Ćemalović.

Navodeći da je vještačenje optuženog radio po naredbi Suda, Ćemalović je kazao da je na osnovu dokumenata iz spisa napravio procjenu psihološkog stanja optuženog u vrijeme izvršenja krivičnog djela. Pored toga što je pregledao spis, vještak je u KPZ Sarajevu obavio razgovor sa optuženim, nakon čega je donio zaključak da je Smajlović u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio smanjeno uračunljiv, ali ne bitno, prenosi Oslobođenje.

Ovim je dokazni postupak u ovom predmetu okončan, a završne riječi će biti iznesene sutra, nakon čega će Vijeće, kojim predsjedava sutinja Žana Knežević, zakazati izricanje presude. Inače, završne riječi su trebale biti iznesene danas, ali sarajevska tužiteljica Maja Pašić nije bila spremna. Kao razlog je navela to da je predmet naslijedila, na šta joj je sutkinja Knežević kazala da se radi o pritvorskom predmetu te da je ovo treći put da tužiteljica navodi da “nije zaprimila zapisnike sa ročišta i da zbog toga nije spremna”.

Podsjetimo, Smajlović se dovezao pred kuću Admira Cucka u Ulici Bajrama Hasanovića 44, za kojeg je znao da dila drogu i kroz prozor automobila mu dobacio: “Ima li šta?”, misleći na drogu.

“Smajlović je to izgovorio tako glasno da ga je mogao čuti cijeli komšiluk iako je znao da je Cucak prethodno bio hapšen i zbog rasturanja droge. Isprovociran time, Cucak je prišao vozilu i kroz otvoren prozor Smajlovića udario šakom u glavu, nakon čega se Smajlović odvezao. Potom su se Cucak i Aldin Džaltur (koji je posmatrao cijeli događaj) odvezli u naselje Dobrinja, u kladionicu Sport plus, gdje je zaposlena Admirova djevojka Nerma M. U jednom trenutku Admira je nazvala sestra Azra Cucak i rekla mu da je neko na njihovoj kući razbio prozor te su se Cucak i Džaltur vratili u Ulicu Bajrama Hasanovića. Cucak je pregledom videonadzora vidio da je Smajlović razbio prozor”, navodi se u optužnici.

Smajlović se, stoji u optužnici, poslije vratio zaustavivši se na raskrsnici Bajrama Hasanovića i Poligonska. Čim je izašao iz vozila, počeo je provocirati i vrijeđati Cucka i Džaltura. Prišao je zatim Džalturu, udario ga kuhinjskim nožem u desnu stranu grudnog koša ispod pazuha i pobjegao, nakon čega je Cucak povrijeđenog prijatelja odvezao u Hitnu pomoć.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79