Vještak protupožarne zaštite prokomentirao užasnu tragediju u Posušju

Vještak protupožarne zaštite Ferhat Ibrak za “Avaz” je prokomentirao užasnu tragediju u Posušju koja je potresla cijelu državu, a u kojoj je osam mladih osoba izgubilo život.

– Razlika je između plina i produkta sagorijevanja. Ti produkti sagorijevanja su vrlo otrovni. Oni su, navjerovatnije, bili u jednoj prostoriji u kojoj se otrovni zrak zadržavao, pri čemu je došlo do trovanja kroz dišne organe – kazao nam je Ibrak.

Naš sagovornik pojašnjava da plinsko trošilo ili grijalica, vjerovatno nije bilo spojeno na dimnjak, što je izuzetno opasno.

– Zatvoreni prostor sigurno nije imao ni ventilaciju. To je ključno u ovakvim situacijama ali treba sačekati istragu i ne prejudicirati ništa. Teško je i govoriti i davati bilo kakve ocjene u ovakvim situacijama. Jer otrovni zrak, otrovni plinovi se zadržavaju na jednom mjestu, što su nesretni mladići i djevojke udisali. Trebalo je osigurati ventilaciju prostora. Tako ne bi došlo do ove nezapamćene tragedije. Od otpornosti i jačine organizma zavisi i postotak trovanja odnosno mogućnost za preživljavanjem – istakao je Ibrak.

Na kraju je naš sagovornik izrazio saučešće porodicama stradalih prenosi Avaz.

Tužne poruke ugašenoj mladosti: Neka se moj grad ne stidi plakati, osam života, osam srca


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79