Vjetroelektrana Podveležje proizvela prve kilovat-sate

Vjetroagregati na lokacijama 7 i 8, Vjetroelektrani Podveležje, u toku funkcionalnog testiranja proizveli su prve kilovat-sate električne energije koja je plasirana u prijenosnu mrežu.

Provedbom testiranja na prva dva vjetroagregata, od ukupno 15 instaliranih na podveleškom platou, započele su završna faza ispitivanja funkcionalnosti vjetroagregata i proizvodnja električne energije na Vjetroelektrani Podveležje.

Izvođač radova Konzorcij Siemens u narednom periodu sukcesivno će ispitivati funkcionalnost i preostalih agregata.

Instaliran je i djelimično testiran Sistem nadzora i upravljanja (SCADA) VE Podveležje, koji predstavlja krovni sistem Vjetroparka i omogućava potpuni daljinski nadzor i upravljanje Vjetroparkom Podveležje iz Dispečerskog centra za upravljanje proizvodnjom Elektroprivrede BiH lociranog u Sarajevu.

Vjetroelektrana Podveležje instalisane snage 48 MW sa godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije prvi je vjetropark JP Elektroprivreda BiH i predstavlja doprinos kompanije opredjeljenju EU za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79