Foto: Klix.ba
Vježba na Nišićima: FUCZ predstavio žirokoptere koji su godinama stajali neiskorišteni

Vježba na Nišićima: FUCZ predstavio žirokoptere koji su godinama stajali neiskorišteni


Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) organizovala je pokaznu vježbu pod nazivom “Koordinacija i odgovor na nesreću 2024” na Nišićkoj visoravni, gdje su prvi put nakon dužeg vremena predstavljeni žirokopteri donirani od strane Evropske unije.

Ovi žirokopteri, koji su stigli tokom pandemije, stajali su neiskorišteni u garaži dvije godine, a sada su prikazani javnosti.

Aldin Brašnjić, direktor FUCZ-a, istakao je važnost ovih letjelica u gašenju požara i distribuciji medicinskih testova tokom pandemije.

Brašnjić je naglasio da žirokopteri značajno smanjuju troškove operacija u poređenju s helikopterima, koji koštaju oko 5.000 KM po satu leta.

Vježba je održana uz podršku Evropske unije, čiji odlazeći ambasador Johann Sattler, prisustvovao događaju. Sattler je podsjetio na važnost članstva BiH u Mehanizmu civilne zaštite EU, naglašavajući da je EU osigurala više od osam miliona eura za opremu, uključujući i ove žirokoptere.

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, pohvalio je koordinaciju između civilnih i vojnih struktura te naglasio potrebu za prilagođavanjem evropskim standardima, ističući važnost ovakvih vježbi u jačanju civilne zaštite.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija