Vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije ne treba politizirati, ona je pozitivna

Oružane snage Bosne i Hercegovine i Vojska Republike Srbije održat će u oktobru zajedničku vojnu vježbu na Manjači, što je već postalo predmet politizacije, naročito u kontekstu trenutnih političkih odnosa u našoj zemlji. Alija Kožljak, bivši šef misije NiH u NATO-u smatra da je to korisno.

Predsjedništvo je 19. novembra 2020. godine prihvatilo Informaciju o organizovanju i realizaciji bilateralne vojne vježbe uz učešće Oružanih snaga BiH i Vojske Republike Srbije.

U kontekstu značaja, opravdanosti, koristi i obima spomenute vježbe za Bosnu i Hercegovinu razgovarali smo s vojnim stručnjakom i nekadašnjim šefom Misije BiH pri NATO-u Alijom Kožljakom.

Naš sagovornik je istakao da je vježba sa Srbijom suštinski planska aktivnost te da se radi o planu realizacije programa bilateralne saradnje u oblasti odbrane između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine i da takve aktivnosti podržava NATO, jer one podupiru regionalnu saradnju.

“Te regionalne aktivnosti se ne održavaju samo sa Srbijom, niti je ova vježba jedina aktivnost koja se održava s njom. Mi svake godine imamo u BiH planirane aktivnosti između oružanih snaga jedne i druge drzave. Što se tiče te interoperabilnosti, odnosno prihvatljivosti vježbe, ona je itekako prihvatljiva jer će se u potpunosti izvoditi u skladu sa standarima NATO-a. Također i Srbija izvodi kako ovu tako i druge brojne aktivnosti, odnosno većinu svojih aktivnosti po standarima NATO-a, čak i za vojne aktivnosti s Ruskom Federacijom koristi NATO standarde”, rekao je Kožljak.

Naglašava da će Bosni i Hercegovini ova aktivnost biti višestruko od koristi te da će to značiti snaženje regionalnih odnosa i bilateralne saradnje sa Srbijom te snaženje interoperabilnosti s NATO-om i generalno imat će njihovu podršku.

“Kada je riječ o političkom aspektu, mi uvijek tražimo problem, trebamo gledati u suštini mogućnosti šta ona nama daje, trebamo gledati pozitivne stvari. Ona će se politizirati i na jedan i na drugi način”.

Dodao je da je BiH imala slične aktivnosti sa Srbijom uglavnom kroz plan biletaralne saradnje u oblasti odbrane, jer on postoji na godišnjoj osnovi te se svake godine potpisuje, odnosno obnavlja između dva ministarstva odbrane.

“Tamo se tačno navedu aktivnosti koje će biti, tako je navedena i ova vježba. Također, sa Srbijom se obavlja niz zajedničkih aktivnosti kroz neke programe regionalne saradnje, recimo Southeast Defense Ministerial (SEDM). BiH i Srbija tu zajedno učestvuju u nizu programskih aktivnosti s drugim državama članicama tog foruma, uključujući neke od članica NATO-a kao što su Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Grčka, Bugarska itd.

Također, rekao je da je spomenuta vježba po obimu dosta manja od vježbe “Brzi odgovor 21” nedavno održane s Oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država.

“Dižemo generalno spremnost naših Oružanih snaga, jer se dodatno uvježbavaju, i regionalnu saradnju podižemo na jedan viši nivo. Ako ta politizacija bude imala alternativu u pozitivnom smislu, hajmo širiti prijateljske odnose u regionu, jer će i Srbija jednog dana postat članica NATO-a. Prema tome, taj narativ treba, održavamo vježbu sa Srbijom po NATO standardima i Srbija će prije ili kasnije postati članica NATO-a”, zaključio je Kožljak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79