Vlada ako želi može kazniti poslodavce koji plaćaju u kovertama

Dio plate „u koverti“ najčešće se isplaćuje radnicima u trgovini i ugostiteljstvu, ali u konačnici ove negativne pojave nije pošteđena nijedna branša u Srpskoj.

Poručili su iz Saveza sindikata RS, nakon što je premijer Radovan Višković najavio kako će stati u kraj onim poslodavcima koji radnicima daju plate „u kovertama“.

Radnici, ali i dio poslodavaca odavno upozoravaju na ovu poraznu stvarnost u Srpskoj, koja se toliko odomaćila da su vremenom i sami zaposleni počeli da je prihvataju bez pogovora iz straha da će ostati bez radnog mjesta.

– Ovo se mora rješavati na sistematski način jer bez „uplitanja“ Vlade i kontrolnih organa, to je nemoguće razriješiti. I prošli put, kada smo na sastanku sa premijerom govorili o mogućnošću povećanja zagrantovane plate, upozorili smo da ima dosta slučajeva u Srpskoj da poslodavci sistematizuju radna mjesta kao NK mjesta i obračunavaju im platu na 520 KM, a razliku plate daju u kovertama. Tražio sam na sastanku da se putem inspekcije ili drugim sistemskim rješenjem tome stane u kraj i obećano nam je da će se uraditi sve da se to pitanje riješi – govori za Srpskainfo potpredsjednik Saveza sindikata za privredu Tane Peulić.

On ponovo naglašava da se lako može provjeriti na osnovu uplata poreza i doprinosa u Poreskoj upravi koliko radnika je prijavljeno na minimalnu platu.

– Ako privrednik ima 50 ili 100 zaposlenih radnika i svi imaju po 520 KM platu, nemoguće je da su sva sistematizovana radna mjesta u jednom preduzeću baš najniže kompetencije. To se mora rješavati sistemski jer se na taj način šteti i budžetu- naglašava Peulić, uz poruku poslodavcima da i oni ovo pitanje moraju staviti na svoj dnevni red.

– Da i oni na svojim sastancima insisistiraju da se mora izvršiti obračun plata i da se obaveze plaćaju u skladu sa zakonom – kaže Peulić, koji je ponovo pozvao radnike u realnom sektoru da, i pored bojazni koju imaju, pokažu solidarnost i sindikalno se organizuju jer tako mogu riješiti svoje statusno pitanje.

U Uniji poslodavaca RS otvoreno govore o problemu, uvjereni su čak da pedeset odsto poslodavaca zloupotrebljava najnižu platu i isplaćuje radnike „u kovertama“.

– Podržavamo prijedlog da se uvede najniža poreska osnovica za uplatu poreza i doprinosa koja bi trebala da se utvrđuje svake godine. Treba raditi na matemačkim modelima kojima će se utvrditi šta je normalno da bude najniža plata u nekoj grani, suština je da nije ista poreska osnovica, na primjer, za bankarstvo i građevinu. Smatramo da bi se jednim takvim modelom moglo značajno smanjiti učešće sivih plata na našem tržištu – rekao je predsjednik Unije Saša Trivić.

Neprihvatljivo je ipak da se ta poreska osnovica vezuje za diplomu, dodaje on, već za radno mjesto.

– Ne možemo doći u situaciju da neko kupi privatnu diplomu, radi kao obućar, a treba platiti za njega veće poreze i doprinose. Znači, doći ćemo u situaciju da ih niko neće primiti na ta radna mjesta što nije dobro. Ali, u redu je da se napravi najniža poreska osnovica za određenu granu. Dobro je da se razgovara sa Vladom i utvrde šta su to najniži porezi i doprinosi koji se mogu isplatiti za neku granu- kaže Trivić.

Premijer Višković je u intervjuu za Srpskainfo rekao da je primjećeno da se najniža plata u Srpskoj zloupotrebljava jer se isplaćuje i NK radnicima, ali i ljudima s visokom stručnom spremom.

– Najniža plata se odnosi na najniže vrednovana radna mjesta, a onda imamo situaciju da su na nju prijavljeni i visoko kvalifikovani radnici. Postavlja se realno pitanje ko sve danas u Srpskoj radi za platu od 520 KM? Ako pogledate podatke Poreske uprave RS onda se vidi da tu platu prima veliki broj radnika. Da li je zaista tako? Nije. Mnogi su prijavljeni na taj iznos kako bi poslodavac izbjegao da plaća obaveze prema državi. Tačnije plaća obaveze samo za taj iznos od 520 KM. Moram poručiti tim poslodavcima: „Nemojte misliti kako ste vi pametni, pa ste prevarili vlast. Naći ćemo načina da i tome stanemo u kraj” – izjavio je Višković.

Podaci Poreske uprave RS pokazuju da je minimalnu platu od 520 maraka i manje od toga u februaru primilo 33.044 zaposlenih u Srpskoj piše Srpskainfo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79