Vlada FBiH će biti formirana do 6. aprila?

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović osvrnuo se tokom današnje sjednice Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru na aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini te formiranje vlasti na federalnom nivou.

Na početku razgovora s medijima, Čović je naglasio kako će se sastanak između Nermina Nikšića i njega održati naredne sedmice.

“Informisali smo se međusobno o tome šta smo uspjeli uraditi o implementaciji izbornih rezultata. Iznio sam podatke šta ćemo uraditi oko Vlade FBiH. Sastanak između dvije grupacije koje su potpisale sporazum na razini BiH iz FBiH, Nikšić i ja, će se održati u petak 24. marta u Mostaru”, rekao je Čović.

Poručio je kako je plan da se kompletno formiranje vlasti na svim nivoima završi do kraja aprila.

“Napravit ćemo sporazum i definirati odnose između dva stranačka bloka, bez obzira da li su u pitanju resori ili neki drugi odnosi. Oko toga smo dali informacije i kako vidimo dinamiku oko kantona koji nisu izvršili imenovanja. Procjena je do kraja četvrtog mjeseca da ćemo imati sve završeno”, ističe Čović.

Naglasio je kako stranke okupljene oko sporazuma žele stvoriti miran ambijent u svim sferama.

“Dotakli smo se spinova određenih političkih pojedinaca koji pokušavaju uznemiriti duhove. Želimo stvoriti miran ambijent koji će garantovati sigurnost, ali i ambijent za investicije te da mijenjamo ekonomske, socijalne i demografske politike”, mišljenja je prvi čovjek HDZ-a.

Kada je riječ o sporazumu koji bi partneri trebali potpisati na federalnom nivou, Čović je poručio kako je bilo određenih nesporazuma oko imenovanja ustavnog sudije.

“Sporazum će definirati ono što će otkloniti nesporazume u javnosti. Imali smo nesporazum kod imenovanja sudije u Ustavnom sudu BiH. Takve stvari koje su dogovarane usmeno i uz nazočnost međunarodnih predstavnika, trebalo je provesti. Želimo u taj sporazum ugraditi precizno sve, svaki resor, svaku instituciju, a ima ih jako mnogo”, poručuje predsjednik HDZ-a.

U kontekstu saradnje sa SDA, Čović ističe kako je ta stranka izgubila povjerenje.

Sporazum neće biti širok, maksimalno tri stranice. Stat će ono što treba i nije problem to pobrojati. Što se tiče izbjegavanja SDA, ja nikoga ne izbjegavam. Mi imamo partnere sa kojima gradimo vlast. Na nivou kantona možda će to biti potpuno drugačije. Pogledajte gradska vijeća. Niko nikoga ne izbjegava. Stvaramo ambijent međusobnog povjerenja. Kada dođe nešto na Vijeće ministara, insistiramo da to prođe jednoglasno. Povjerenje sa SDA je izgubljeno. Moguće da će doći vrijeme kada će se to promijeniti. Pokušavamo da ova parlamentarna većina prati Vladu FBiH. Trebat će nekog nadmudrivanja, ali uvjeren sam da će do 6. aprila biti završeno”, ističe Čović.

Tokom konferencije, Čović se dotakao i novih prijetnji Dodika o secesiji.

“Jedna izjava na jednoj strani uvijek dobije odgovor na drugoj. Razgovarali smo da ne padamo na te spinove i rasprave. To su teme kojima se trebamo baviti na mjestu gdje treba, a mi da se bavimo budućnošću, izbornim zakonom, reformama, poljoprivredom, fiskalnim problemima, energetikom. Na to želimo slati jasne odgovore. Zadnji rok za uspostavu vlade je 6. april”, poručio je.

Što se tiče imenovanja Marina Vukoje u Ustavni sud BiH, Dragan Čović ističe kako Vukoja ima njegovu punu podršku.

“Puna potpora Vukoji, a on nije član stranke niti se ikada prikazivao kao član stranke. Vidite ko čini sudije Bošnjake u Ustavnom sudu. To su dopredsjednici SDA. Mi smo to izbjegli. Da neko kaže da će se sud dati HDZ-u ili Čoviću, odgovorio sam da smo i do sada imali dva predstavnika Hrvata u tom sudu”, zaključio je Čović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79