Vlada FBiH će se pobrinuti za radnike Aluminijuma

Džindić je podsjetio da dug od 400 miliona KM nije nastao preko noći, nego je posljedica sistemskog i planskog rada na štetu Aluminija i radnika od ranijih uprava.

Vlada Federacije BiH izrazila je žaljenje zbog gašenja privrednog društva Aluminija, posebno zbog radnika koji su dovedeni u tešku situaciju, potvrdio je to danas federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić na pres-konferenciju u Sarajevu.

Istakao je da Vlada FBiH stoji pri tome da će se pobrinuti za sve radnike koji steknu uvjete za penziju, kojima se treba uvezati radni staž, javlja Fena.

– Od sinoć smo u stalnom kontaktu s Upravom i Nadzornim odborom. Uputili smo informaciju u kojoj tražimo da nas pismeno obavijeste o provedenoj proceduri gašenja da li je sve urađeno onako kako nalažu procedure u Aluminiju, kao i to u kakvom su stanju postrojenja nakon što je obustavljena isporuka električne energije – kazao je Džindić.

Jedan direktor imao platu 20.036 KM, drugi dva puta uzeo 400.000 KM, prosječna plaća u Aluminiju 3.210 KM

Vlada traži od Uprave i Nadzornog odbora Aluminija da je izvijesti o svim plaćanjima od 1. januara do danas kako bi se mogla razmotriti situacija u kojoj nisu izvršena plaćanja prema Elektroprivredi HZHB, koja je bila ugovorni organ za isporuku električne energije u tom periodu.

Džindić je podsjetio da dug od 400 miliona KM nije nastao preko noći, nego je posljedica sistemskog i planskog rada na štetu Aluminija i radnika od ranijih uprava.

– Za to neko mora odgovarati. Za Aluminij se mora naći održiv model samoodrživosti. Da smo sinoć imali čarobni štapić kojim bi uklonili sva dosadašnja dugovanja Aluminija, oni bi već u sljedećoj smjeni napravili gubitak, jer je sadašnji način poslovanja neodrživ – smatra Džindić.

Dodao je da mu je v.d. direktor Aluminija Dražen Pandža u telefonskom razgovoru obećao da će tokom dana ili eventualno do sutra ujutro poslati kompletan izvještaj o proceduri gašenja tog preduzeća i svim događajima koji su sinoć obilježili zaustavljanje rada u Aluminiju.

Također, tokom dana Pandža bi trebao poslati zahtjev za stečaj.

Zbog nastale situacije Vlada FBiH će i dalje tražiti nove strateške partnere, te nastaviti razgovor s potencijalnim partnerima.

– Ne vjerujemo da će ova odluka o zaustavljanju rada ili eventualno o stečaju promijeniti odluke potencijalnih investitora jer su oni već dobro upoznati sa situacijom – kazao je Džindić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79