Vlada FBiH danas na stolu treba imati odluku koje vakcine kupuje: Ruske ili kineske?

Ad hoc tijelo pri Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, a koje je prije nekoliko dana tek formirano, trebalo bi danas premijeru Fadilu Novaliću na sto staviti prijedlog o tome koje vakcine kupiti i preko kojeg veleprometnika.

Formirana komisija danas treba dostaviti odabranog ponuđača s prijedlogom ugovora. Kako saznajemo, najizglednije je da će FBiH nabaviti ruske ili kineske vakcine, barem u ovoj početnoj fazi, jer je cilj da vakcine dođu što prije, s obzirom na to da se već uveliko kasni.

Najkraća procedura vjerovatno bi bila nabavka kisenske vakcine, jer je i Agencija za lijekove BiH već dala odobrenje za pošiljke koje su stigle za područje RS-a. Odobrenje također postoji i za vakcine kompanije AstraZeneca, koje će BiH dobiti putem COVAX mehanizma, kada jednog dana dođe.

U međuvremenu, kako saznajemo od izvora u Vladi FBiH, kupovina ruske vakcine Sputnik V preko bh. kompanije MGM Farm iz Kaknja je u opticaju kada je riječ o radu Ad hoc tijela. Navodno, postoji opcija da se u roku od 72 sata nabavi 200.000 doza kineske vakcine kompanije Sinopharm.

S druge strane Ad hoc tijelo razmatra i kupovinu preko firme Krajinagroup iz Banje Luke, a u igri je nabavka rusku vakcinu Sputnik Vvakcine. Prijedlog Ad hoc tijela će uključivati cijenu, prometnika, proizvođača, tip vakcine i količinu. Treba istaći da se ne može nabaviti više od 400.000 jer će se vakcine nabavljati i na druge načine.

Ograničenje je da cijena ne bude iznad 12 miliona KM.

Za sada nema naznaka da bi FBiH u značajnijoj mjeri mogla nabaviti Pfizerovu vakcinu.

U svakom slučaju, odluka koja i ako bude donesena danas trebala bi biti realizirana u najkraćem mogućem roku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79