Vlada FBiH: Dižemo najniže penzije za 5 posto. To je 20 KM

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici donijela Odluku kojom utvrđuje povećanje iznosa najniže penzije u iznosu od pet posto počev od obračuna penzije za novembar.

Fadil Novalić se sjetio penzionera: “Treba im povećati najnižu penziju”

Za realizaciju ove odluke, koja stupa na snagu narednog dana od objavljivanja u Službenim novinama FBiH, zadužen je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje – saopšteno je iz Vlade FBiH.

Kako je obrazložilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, cilj današnje odluke je provedba zaključka Vlade FBiH od 13. oktobra kojim su zaduženi federalni ministar finansija, federalni ministar rada i socijalne politike i Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje da poduzmu korake i pripreme provedbene akte neophodne za povećanje najniže penzije u Federaciji BiH u najvišem mogućem procentu.

Penzije u FBiH prima ukupno 431.935 penzionera. Najniža iznosi oko 424 konvertibilne marke, zagarantirana nešto više od 531 marku, dok najviša penzija iznosi oko 2.174 marke.

Ako najniža penzija od 424 KM poraste za 5 %, to je povećanje od 21,20 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79