Vlada FBiH i SDA uništili nekadašnjeg giganta namjenske industrije iz Bugojna

Radnici preduzeća tvrde da je za lošu kadrovsku politiku najodgovornija potpredsjednica SDA i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović

Piše: Zinaida Đelilović

Fabrika oružja i municije “Binas” Bugojno, zbog lošeg rukovodstva i još lošije kadrovske politike, u posljednje dvije godine bilježi samo gubitke. Sa 12,2 miliona KM poslovnih prihoda u 2018. pali su na 5,9 miliona KM u 2020., dok u prvih šest mjeseci ove godine prihodi nisu iznosili ni pola miliona KM.

Gubitak iznad visine kapitala

U prošloj godini su, nakon ostvarene dobiti u periodu od 2017. do 2019., imali gubitak od 3,7 miliona KM.

Ponovo smo došli u situaciju da imamo gubitak iznad visine kapitala sa izvjesno još većom dubiozom jer će ove godine gubitak biti preko četiri miliona, a moguće i mnogo veći”, stoji u dopisu koji je Sindikat radnika krajem augusta uputio Vladi FBiH, a uz koji su priložili peticiju koju potpisuju 233 radnika od ukupno 300 uposlenih.

 

peticija binas

Peticiju potpisuje 233 radnika od ukupno 300 uposlenih

 

Dopis su naslovili na premijera FBiH Fadila Novalića, potpredsjednicu FBiH Meliku Mahmutbegović i federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.

Radnici, kojima opet plate kasne i posljednji doprinosi su im uplaćeni u augustu 2019., zahtjevaju smjenu uprave v.d. direktora Enesa Memića i v.d. izvršnih direktora Nefije Malkić i Jasmine Hadžiavdić, te članova Nadzornog odbora za koji tvrde da su morali znati šta se u posljednjih 15 mjeseci dešava u preduzeću i da su bili dužni zaštiti kapital.

U dopisu upućenom Vladi FBiH, koji smo dobili na uvid, ističu da je “firma lošim upravljanjem i nebrigom vlasnika operativno dovedena u situaciju da nema posla, niti novih ugovora, da je tehnološki i kadrovski zastarjela, gubi kompetencije u izuzetno zahtjevnoj i osjetljivoj djelatnosti”. Istovremeno naglašavaju da se preduzeću ugrožavaju eventualne prilike za nove poslove i revitalizaciju, te da je ugrožena bezbjednost radnika na poslu.

 

Binas saopcenje

 

Dio dopisa koji je upućen Vladi FBiH 26. augusta 

 

Upozoravaju Vladu FBiH da sadašnja uprava produbljuje probleme – firma nema posla, kompetencije i radnike konstantno gubi, a obaveze rapidno rastu. Za proteklih godinu obaveze firme su porasle na više od četiri miliona KM. Firmu ugrožavaju i međusobna optuživanja i mobing među članovima uprava, ali i mobing nad radnicima. Također, odsustvo elementarne poslovne komunikacije i nestručnost doveli su do toga da su svi problem preduzeća u proteklih 15 mjeseci još veći.

Aktuelna uprava u posljednjih 15 mjeseci nije sposobna da firmu održi operativnom i da nađe nove poslove što je preduslov da se firma učini rentabilnom i da ima budućnost”, navode u dopisu.

Dva dana nakon ovog dopisa upućenog Vladi FBiH, direktor Memić je svojim radnicima poslao policiju kako bi im napisali prekršajne prijave “zbog nezakonitog okupljanja u fabrici”. No, radnici se nisu dali zaplašiti i navode da su u svojoj borbi još odlučniji jer su ubijeđeni da ih “trenutno rukovodstvo vodi u propast i da će s njima samo ostati bez radnih mjesta”.

Na Facebook stranici Sindikalne podružnice Binas Bugojno u petak je objavljeno da su “obaviješteni da je načelnik policije došao da se informiše o prirodi njihovog okupljanja i da li taj vid obustave rada ugrožava sigurnost uposlenih i same fabrike”.

“Nakon obavljenog razgovora ni načelnik nije uvidio ništa sporno, da su radnje koje činimo legalne. Naglasili su da ovdje nema potrebe za njihovim intervencijama, osim ako bi došlo do nekih nereda, a mi to nismo nikada radili niti ćemo. Mi samo tražimo svoje, na zakonom dozvoljene načine.  Tako da nastavljamo na isti način u istom ritmu”, stoji u objavi, na kraju koje se “još jednom zahvaljuju direktoru”.

 

poruka sa FB Binas

Poruka sa FB stranice Sindikalne podružnice Binas Bugojno  

 

Memićevi aferimi iz prošlosti

Ovo bugojansko preduzeće bilo je jedno od najvećih proizvođača upaljača za oružje u bivšoj Jugoslaviji, ali nakon rata u BiH radnici su često zbog loše situacije bili u štrajku. U periodu od 2017. do 2019. uspjeli su postići pozitivno poslovanje, te sanirati gubitak iznad kapitala, tako da su nakon mnogo godina postigli redovne plate i doprinose. Međutim, “Binas” od 2019. ponovo počinje da bilježi gubitke, a radnici najvećeg krivca vide u Vladi FBiH, SDA i potpredsjednici ove stranke i potpredsjednici FBiH Meliki Mahmutbegović.

Naime, odlukom Vlade FBiH tokom 2017. smijenjen je generalni direktor Adem Huskić, za kojeg radnici navode da je “Binas” digao iz pepela. Huskića su radnici cijenili i u vrijeme kada su načuli da mu se sprema smjena organizovali su proteste tvrdeći da će “svog direktora braniti od lokalnih moćnika”. Nisu ga uspjeli spasiti jer je “Vlada FBiH izgubila povjerenje u njega”.

Radnici vjeruju da je smijenjen jer je smetao SDA i Meliki Mahmutbegović, odnosno njenom bratu koji ima firmu STAHL u krugu “Binasa”. Ona je to ranije za pojedine medije negirala. 

U opisu posla ove firme, na Akta.ba, navodi se samo “alati”, a mediji su prije nekoliko godina pisali da je Mahmutbegović pokušavala preko određenih osoba u Vladi FBiH za firmu svog brata srediti dozvolu za promet naoružanja. 

stahl bugojno

Firma STAHL je u vlasništvu brata Melike Mahmutbegović

 

Nakon smjene Huskića u direktorovoj stolici smjenjuju se neki od nekadašnjih rukovodilaca preduzeća i to iz perioda kada je “Binas” bilježio gubitke. Jedan od njih je upravo i Memić za kojeg se veže afera o turskim vojnicima koji su stradali usljed samozapaljenja municije koja je proizvedena u “Binasu”. Navodno, pisali su svojevremeno mediji, je upravo Memić forsirao proizvodnju i isporuku ovog metka i vršio pritisak na inženjere i druge stručne osobe koje su davale primjedbe i iskazivali rezerve na sistem osigurača metka.

Memić je potom završio u Direkciji namjenske industrije u Sarajevu, no 20 godina poslije vraćen je na čelo Binasa. Oni upućeniji tvrde da ga je upravo Mahmutbegović i vratila u “Binas”, ali i da ga je spasila smjene.

Radnici, pak, tvrde da će Memić ovaj put fabriku u potpunosti uništiti, ukoliko ga u tome puste.

 

Poslušnici SDA na čelu Nadzornog odbora

Za v.d. izvršne direktorice Nefiju Malkić i Jasminu Hadžiavdić radnici navode da im nedostaje iskustva, stručnosti i integriteta.

“Kao izvršne direktorice morale su štititi interese preduzeća i kapitala jer za to primaju “masne” plate, a ne da bi bile instrument manipulacije i mobinga direktora i da polažu račune strankama iz kojih dolaze”, navode radnici.

Osim na upravu imaju zamjerke i na Nadzorni odbor u koji se, prema njihovim tvrdnjama, već nekoliko mandata imenuju poslušnici SDA i Melike Mahmutbegović. Te osobe, smatraju radnici, nemaju nikakve reference u namjenskoj industriji, ali ni znanja ni iskustva u analiziranju i čitanju finansijskih izvještaja.

Jedna od takvih osoba u Nadzornom odboru je, prema njihovom mišljenju, i predsjednik Mehrid Omerinović, preko kojeg Melika Mahmutbegović navodno i vrši pritisak na Upravu.

Radnici se s ironijom prisjećaju i prošlogodišnje posjete “Binasu”, te izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića, nakon što mu je prezentirana nova granata proizvedena u fabrici, “da je strašno oružje u rukama BiH”.

Bila je to obična predstava za medija”, prokomentarisali su.

Vlada FBiH još tada je bila upoznata sa sve lošijom situacijom u Binasu, da radnicima stalno kasne plate, te da nemaju uplaćene doprinose piše Žurnal.

Situacija se od tada samo pogoršala

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79