Vlada FBiH odbila inicijativu da borci koji nikada ništa nisu dobili od države imaju borački dodatak

Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Fahrudin Čolaković i Mirnes Bašić podnijeli su inicijativu da borci koji nikada ništa nisu dobili od države dobiju borački dodatak.

Čolaković kaže kako su dobili ekspresan odgovor Vlade Federacije BiH kojim se inicijativa odbija. Izjašnjenje Federalne vlade je doneseno na prijedlog Federalnog ministarstva za boračka pitanja.

U karijeri nisam vidio čudniji akt

Čolaković i Bašić pokrenuli su inicijativu u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH za uvođenje boračkog dodatka za pripadnike Armije RBiH, HVO-a i policije koji su penzionisani iz radnog odnosa i zaposlene borce koji nikada ništa nisu dobili od države.

– Nakon što smo kolega Mirnes Bašić i ja uputili inicijativu prema Vladi FBiH u cilju izmjena Zakona o pravima demoliziranih branilaca u smislu uvođenja boračkog dodatka, dobili smo ekspresan odgovor od Vlade. Vjerujte, radio sam kao kantonalni ministar za boračka pitanja osam godina ali u svojoj karijeri nisam vidio čudniji akt.

U aktu koji se sastoji od par rečenica u dispozitivu su se pozvali na zakonsku regulativu koja reguliše pitanje branilaca a u obrazloženju na zakonsku regulativu koja regulira pitanje budžeta. Naveli su kako inicijativa nije u skladu sa postojećim pravima branilaca, što naravno, nije tačno. Ista ne derogira prava nego ih unapređuje – navodi Čolaković i dodaje:

– A kada je u pitanju tumačenje Zakona o budžetima u FBiH naveli su kako smo trebali napraviti fiskalnu procjenu, što također nije tačno.

Čolaković ukazuje kako su u inicijativi naveli “da Vlada sagleda sve aspekte inicijative a to su finansijski, socijalni i zaslužni”.

Status branilaca nije političko, već životno pitanje

– Namjerno nismo prejudicirali rješenje te nismo ni bili u obavezi postupati po navedenom Zakonu. Da su malo čitali taj zakon znali bi da je u članu 15. definirno da se budžet donosi po redovnoj ili u najgorem slučaju po skraćenoj proceduri a nikako po hitnoj ali to je druga teška priča.

Nećemo odustati od naše namjere da se država oduži svojim braniocima, tako da ćemo u parlamentu okupiti ekipu koja će raditi na nacrtu ili prijedlogu izmjena Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i iskreno se nadam da ćemo naći sagovornika i u zastupnicima trenutne pozicije.

U ovo ne treba ubjeđivati SDA i DF. Nadam se da će i ostale stranke shvatiti važnost inicijative. Ne smije pitanje statusa branilaca biti političko pitanje. To mora biti životno i suštinsko pitanje a tu nema kalkulacija – poručio je Čolaković za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79