Vlada FBiH odlučila povećati veleprodajnu cijenu gasa za više od 20 posto

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, na 311. redovnoj sjednici donijela je Odluku o davanju saglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa, na osnovu koje nova veleprodajna cijena prirodnog gasa za distributivne kompanije (povlaštene tarifne kupce) treba da se poveća za 21,7 posto, javlja Anadolu Agency (AA).

Nermin Džindić, ministar energetike, rudarstva i industrije, kazao je kako je Vlada FBIH danas na osnovu zahtjeva Energoinvesta donijela odluku o povećanju cijene prirodnog gasa za 21,7 posto.

Odluka je donesena nakon što je Gazprom povećao cijenu prema Energoinvestu kao jedinom snabdjevaču u Federaciji BiH, za isti iznos od 21,7 posto.

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević rekla je kako je bilo očekivano povećanje cijene gasa, s obzirom na sva povećanja u proteklih dana i mjeseci.

Istakla je kako ova cijena nije nešto što je toliko abnormalno te da je cijena gasa prethodnih godina bila značajno viša nego danas.

Dodala je kako su pravili poređenja i s cijenama nafte te su došli do zaključka da je cijena nafte samo u zadnja tri mjeseca povećana za više od 44 posto.

“Povećanje od 21,7 posto je nešto što je očekivano i nešto što je izračun svih elemenata koji ulaze u određivanje cijena gasa. Ovo je cijena gasa koja se odnosi samo na povlaštene kupce, odnosno na distributere i to se odnosi na Sarajevogas i Visoko Ekonenergija, koji su zvanični distributeri u FBiH”, rekla je Hadžialjević.

Pojasnila je kako će ova cijena važiti tri mjeseca, a sva povećanja i pomjeranja nafte i onog što utječe na cijenu neće imati efekta naredna tri mjeseca.

Narednu cijenu očekuju 1. jula.

“Geopolitička situacija je nešto što diktira neke elemente. Ono što moram da napomenem, odnos snabdjevača Energoinvesta s Gazpromom je uredan, bez ikakvih problema. Mi i oni izvršavamo sve svoje obaveze na vrijeme”, rekla je Hadžialjević.

Osvrnula se i na poređenje sa svjetskim cijenama na tržištu.

“Sve ove cijene koje mi imamo nisu uporedive s cijenama koje se dešavaju na slobodnom tržištu. Na tržištu Evrope cijene gasa se kreću od 4,5 do pet puta veće nego što mi imamo”, rekla je Hadžialjević.

Dodala je kako su početkom rata u Ukrajini cijene bile privremeno mnogo veće.

“Žao nam je da dođe do poskupljenja, ali ovo je nešto što je minimalno bilo za nas. Moram reći da je cijena koju ima BiH izuzetno atraktivna u odnosu na ostale u okruženju i na Hrvatsku, i sve one koji nabavljaju gas isto od Gazproma. Tako da za sada je to ono što je za BiH dobro”, kazala je Hadžialjević.

Članovi Vlade FBiH su na konferenciji za medije rekli kako će za poticaije povratnicima u bh. entitet Republiku Srpsku iz ovogodišnjeg budžeta biti izdvojeno 45,4 miliona KM. Sredstva će biti implementirana kroz četiri projekta federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica koje je Vlada danas usvojila.

Između ostalog, sredstva su namijenjena za podršku zapošljavanju povratnika, očuvanje radnih mjesta, stručno osposobljavanje, pružanje besplatne pravne pomoći, razvoj poljoprivrede, za obnovu i izgradnju putne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture, objekata vjerskog, obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera…

Pet miliona KM namijenjeno je za podršku održivom povratku izbjeglih i prognanih s područja regije Srebrenica.

Federalnom ministarstvu prostornog uređenja odobrena su tri programa utroška sredstava u vrijednosti od skoro 12 miliona KM .

Za projekt utopljavanja zgrada osigurano je 2,15 miliona KM. Za sanaciju šteta usljed poplava i klizišta 8,25 miliona KM, a na ime sudjelovanja Vlade Federacije u sufinansiranju kantonalnih i lokalnih zajednica u projektima zaštite nacionalnih spomenika 1,54 miliona KM.

Usvojen je i Elaborat o nabavci letjelica za zaštitu i spašavanje, neophodnim uslovima za logističku podršku, organizaciju, finansiranje i druga pitanja od značaja za uspostavljanje, funkcioniranje i upotrebu zračnih snaga za gašenje požara i druge zadatke zaštite i spašavanja.

Nijaz Avdukić, pomoćnik direktora Federalnog zavoda za programiranje razvoja, rekao je kako je Vlada FBiH usvojila dva planska dokumenta za naredne tri godine.

Jedan je ekonomska politika, a drugi program ekonomskih reformi.

“Ova dva dokumenta su jako slična i povezana. Prvi radimo na osnovu zakona o budžetima Federacije BiH kojim je za svaki naredni trogodišnji period radi jedna planski dokument koji će usmjeravati osnove fiskalne ekonomske politike Federacije i Vlade FBiH u narednom periodu”, rekao je Avdukić.

Kao osnova oba ova dokumenta je poslužila Strategija razvoja Federacije BiH koja je usvojena prije dva dana u Domu naroda.

Pojasnio je kako će prioriteti Vlade FBiH u naredne tri godine biti usmjereni na efikasno upravljanje javnim finansijama, rastu investicija, izgradnje modernog prometnog komunikacijskog sistema FBiH, razvoju malih i srednjih preduzeća, energetsku efikasnost i tome slično.

“S druge strane, Program ekonomskih reformi je dokument koji se izrađuje na nivou BiH. I on je ustvari dokument koji proizilazi iz procesa evropskih integracija i propisan je svim zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za EU. Federacija i Vlada FBiH je napravila ovaj dokument koji je značajan doprinos procesu evropskih integracija na nivou BiH. On se radi na način da su unaprijed zadata područja intervencije. Evropska komisija svim kandidatima i potencijalnim kandidatima dostavlja 13 područja intervencije. Tih 13 područja intervencije su upravljanje finansijama, zelena tranzicija, digitalna transformacija, reforme tržišta rada…, u kojima je Vlada FBIH definirala svoje prioritete, aktivnosti koje će implementirati”, rekao je Avdukić.

Dodao je kako ovim dokumentom Vlada FBiH daje značajan doprinos evropskim integracijama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79