Vlada FBiH odlučila: Vitezit odlazi u stečaj

Vlada FBiH je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije povodom zahtjeva Općinskog suda u Travniku za davanje prethodne saglasnosti za otvaranje stečajnog postupka nad PS Vitezit d.o.o. Vitez. Tim povodom je konstatirala da je, do sada, iz budžeta Federacije BiH isplaćeno 2.996.188,60 KM po osnovu solidarne odgovornosti za obaveze ovog privrednog društva, a da je kod Federalnog ministarstva finasija zavedeno u redoslijedu namirenja po istom osnovu još 30.005,56 KM.

Također, u posljednjih deset godina po raznim osnovama izdvojeno je više od 15 miliona KM budžetskih sredstava za oživljavanje proizvodnje i sprečavanja stečaja PS Vitezit, što nije dalo očekivane rezultate.

Vlada je danas zadužila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije zadužila da, u skladu sa ovlaštenjima iz Zakona o stečajnom postupku, Općinskom sudu u Travniku dostavi saglasnost za otvaranje stečajnog postupka nad PS Vitezit, s ciljem reorganizacije stečajnog dužnika i uređivanja njegovog pravnog položaja i odnosa prema povjeriocima, a naročito radi održavanja poslovanja, prenosi Radiosarajevo.

Ministar će u toku stečajnog postupka ostvarivati saradnju i koordinaciju sa stečajnim sudijom i stečajnim upraviteljem kad je riječ o ograničenju u raspolaganju imovinom stečajnog dužnika, koja služi za proizvodnju naoružanja i vojne opreme.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79