Vlada FBiH: Plaćat će stručnjake da bi učili starije služiti se kompujuterima

Vlada Federacije BiH planira za informatičke firme izdvajati financijska sredstava za edukaciju starijih i manje obrazovanih građana kako bi se mogli služiti informacijskim tehnologijama.

U objašnjenju za realizaciju ovakve inicijative stoji:

“Kako bi građani koristili javne usluge kao što su e-zdravstvo, e-uprava, digitalne financije i imali brojne druge koristi od sudjelovanja u globalnom društvu znanja, moraju imati relevantne digitalne vještine. Zbog toga je nužno organizirati programe obuke koje polaznici mogu sebi priuštiti”.

Novi programi i obuke uz mlade i nezaposlene, programi obuke trebaju uključiti i osjetljive kategorije, kao što su stariji, manje obrazovani, siromašni, osobe s invaliditetom, žene iz ruralnih područja.

Za ovakvu edukaciju potrebno je osigurati sredstva kako bi, kao što stoji u inicijativi, “obuke bile besplatne ili subvencionirane poreznim poticajima ili kako bi, u slučaju zapošljavanja nakon obuke, troškovi mogli biti otplaćeni iz plata novozaposlenih”.

Radi povećanja digitalne pismenosti i kompetencija na svim obrazovnim razinama, potrebno je što prije napraviti akcijske planove za digitalno obrazovanje i obuke koje trebaju provesti akreditirani predavači koji će pratiti razvoj informacijsko-komunikacijsko-tehnološkog sektora i usavršavati svoje znanje kako bi potrebe poslodavaca i građana za digitalnim vještinama bile zadovoljene u najvećoj mogućoj mjeri, piše Večernji list.

Usporedno s programima obuka Vlada planira do 2027. provoditi kampanje koje će podići svijest građana o potrebi usvajanja digitalnih vještina, kao i osigurati njihovo sudjelovanje u odlučivanju i procesima digitalne transformacije.

“Zavodi za zapošljavanje trebaju stalno pratiti potrebe poslodavaca i u tom smislu vršiti obuke kojima će nezaposleni steći digitalne vještine koje se traže na tržištu rada. Na osnovi potreba gospodarstvenika, zavodi će raditi obuke prekvalifikacije i dokvalifikacije. U suradnji s poslodavcima zavodi mogu sudjelovati u financiranju troškova obuka koje se provode kod samih poslodavaca za njihove potrebe. Tako bi u radnom odnosu bili zadržani radnici koji su već u radnom odnosu kod tih poslodavaca, a ne posjeduju odgovarajuća znanja i vještine ili je ta znanja potrebno unaprijediti. Potrebno je urediti zakonodavni okvir kako bi se uredila porezna pitanja koja se javljaju uslijed digitalizacije društva i gospodarstva”, stoji, između ostalog, u strategiji Vlade FBiH vezanoj uz poglavlje “Unapređenje digitalne vještine stanovništva, posebno vještine usklađene s potrebama tržišta rada”.

Vlada je davno donijela odluku o uspostavi elektroničke baze podataka. Kad se projekt provede, na jednom mjestu će, između ostalog, biti riješeno brzo i bez suvišne dokumentacije dobivanje građevinskih dozvola, kao što je to napravila Hrvatska.

Bit će uveden informacijski sistem namijenjen izdavanju jedinstvenog akta za građenje e-dozvola.

Osnovni cilj tog sustava je podizanje razine kvalitete usluga vođenja upravnih i neupravnih postupaka jednostavnom i brzom informatizacijom i automatizacijom procedure. Sustav podnositelju zahtjeva u bilo kojem trenutku omogućava uvid u vlastiti predmet i njegov trenutačni status.

Jedna od prvih zadaća koju zbog potpisanih uvjeta pred Europskom komisijom Vlada Federacije BiH mora riješiti jest realizacija projekta uspostave otvorenije i transparentnije vlasti, koja će biti više u službi građana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79