Vlada FBiH podržava da EU građanima subvencionira račune za grijanje

Vlada Federacije BiH prihvatila je na današnjoj sjednici informaciju o potencijalnoj budžetskoj podršci Evropske unije (EU) BiH u cilju ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize.

Današnjim zaključcima Federalna vlada podržava Vijeće ministara BiH u postupku usvajanja Akcionog plana/mape puta koji je pripremila Delegacija EU u BiH, kako bi se stvorile pretpostavke za potpisivanje ugovora u okviru Paketa energetske podrške.

U informaciji je navedeno da je tokom posjete predsjednice Evropske komisije Ursule von der Layen našoj zemlji 28. oktobra ove godine, predstavljen energetski paket za Zapadni Balkan vrijedan 500 miliona eura, od čega je 70 miliona namijenjeno direktno za saniranje posljedica poskupljenja energenata za privredu i ugrožena domaćinstva u BiH.

Prema stavu Delegacije EU, predviđeno je da se sredstva dijele između entiteta i Brčko Distrikta i to u omjeru 66 posto za FBiH, 33 posto za RS i jedan posto za Brčko Distrikt.

Ovaj program predviđa i obavezu domaćih vlasti da donesu program utroška sredstava ove budžetske podrške, a u informaciji se ističe važnim da BiH usvoji određene propise i politike te da se nastave provoditi mjere podrške najugroženijoj populaciji poput subvencioniranja računa za struju u Federaciji BiH.

Budžetska podrška je mehanizam koji funkcionira na način da država korisnica budžetira i isplati određena sredstva krajnjim korisnicima, a onda ih Evropska komisija refundira državi prema unaprijed dogovorenoj shemi.

Ukoliko BiH ispuni uslove za isplatu prve tranše kroz usvajanje Akcionog plana/mape puta, može u prvom kvartalu 2023. godine očekivati alokaciju 90 posto sredstava od cjelokupnog iznosa, a preostalih 10 posto, kao druga tranša, bit će uplaćeno BiH tokom 2024. godine na osnovu procjene EK o napretku države u provođenju dogovorenih mjera.

Prva mjera podrazumijeva subvenciju kojom je predviđeno da se, od ukupnog broja od 165.000 ugroženih domaćinstava koja bi imala ovu podršku za prevazilaženje posljedica porasta cijena računa za grijanje u 2022/23., na Federaciju BiH odnosi 109.000 korisnika, zbog čega će u što kraćem roku biti utvrđeni kriteriji te od svih općina u FBiH osigurani podaci, odnosno prijedlog liste korisnika/domaćinstava najugroženijih kategorija kojima je ova pomoć najpotrebnija.

Vlada FBiH će imenovati i radnu grupu za praćenje i implementaciju budžetske podrške od EU, a koju će činiti predstavnici resornih federalnih ministarstva, institucija i stručnih službi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79