Vlada FBiH pokreće tužbu protiv RS

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici dala je saglasnost Ministarstvu finansija da u ime FBiH pokrene tužbu protiv Republike Srpske za naknadu štete po osnovu raspodjele prihoda od indirektnih poreza.

Kako je danas objavio “Avaz”, FBiH priprema kontratužbu tešku blizu 32 miliona maraka, nakon što je prije mjesec Republika Srpska tužila FBiH zbog oko 34,5 miliona KM duga od raspodjele prihoda.

Također, Vlada FBiH je danas na sjednici donijela odluku da sa 250.000 KM pomogne budžet Grada Mostara, a naknadno treba donijeti odluku o izdvajanju još oko 460.000 KM.

Data je i saglasnost na Program kreditnih plasmana za poticaj zapošljavanja i samozapošljavanja. Riječ je o 12 miliona maraka, koje će biti plasirane isključivo preko Razvojne banke po znatno povoljnijim uvjetima nego do sada.

Govoreći o ovom programu, Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH, istakao je da on sadrži elemente, principe i pravila kreditiranja, te da im je želja da bude obuhvaćeno što više kategorija.

– Korisnici mogu biti sva fizička i pravna lica registrirana na teritoriji FBiH, a u RS povratnici. Prioritet je da se osigura veće zapošljavanje u poljoprivredi, metalnoj industriji, drvnoj, tekstilnoj – dodao je Drljača.

Helena Lončar, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje, istakla je da sadašnji program kreditnih plasmana datira iz 2005. i zastario je, o čemu najbolje svjedoče podaci da u ovoj i prošloj godini nije bilo zahtjeva.

– Zato smo sada dali bolje uvjete, kao što su niža kamatna stopa, veći iznos kredita, smanjenje troškova obrade, produženje grejs perioda – rekla je Lončar te dodala da su uveli stare zanate kao još jednu liniju za kreditiranje.
Naglasila je da je sada raspoloživo 12 miliona KM, ali da se taj iznos stalno povećava jer se taj budžet puni iz povrata ranije datih kredita.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments