Foto: Vlada FBiH
Vlada FBiH uskratila milijarde KM namijenjenih pacijentima, a “pogurali” su Aluminij!?

Vlada FBiH uskratila milijarde KM namijenjenih pacijentima, a “pogurali” su Aluminij!?


Deseci miliona KM nedostaju u Fondu solidarnosti, a pacijenti na listama čekanja trpe štetu. Dva zakona su prekršena.

Ministarstvo finansija Federacije BiH, pod vodstvom ministra Tonija Kraljevića iz HDZBiH, prema mišljenju revizora, grubo je prekršilo Zakon o budžetima te Zakon o zdravstvenom osiguranju FBIH, prouzročivši drastično smanjenje sredstava namijenjenih Fondu solidarnosti, koja su trebala biti iskorištena za kupovinu lijekova pacijentima na čekanju.

Ovaj postupak dobio je zeleno svjetlo i na sjednici Vlade FBiH, na čelu s federalnim premijerom, a federalni revizori su dodatno utvrdili i neopravdano dodjeljivanje javnih sredstava kompaniji Aluminij.

Ignorisanje parlamentarnih procedura Revizorski izvještaj otkriva da sredstva za financiranje Fonda solidarnosti nisu osigurana u iznosu ukupno ostvarenih prihoda od doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje. Budžet FBIH za 2023. godinu predvidio je 51.650.000 KM za Fond, dok su prihodi od doprinosa iznosili 203.802.658 KM, što je suprotno članu 82. Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Prethodnih godina, Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, prilikom slanja budžetskog zahtjeva za Fond solidarnosti, tražio je osiguranje sredstava u iznosu od 84.800.117 KM zbog financiranja trenutne Liste lijekova Fonda i nabavke lijekova za pacijente na listama čekanja.

Nalazi revizora izvršenje budžeta
Foto: Fokus.ba

Također, traženi iznos za financiranje Fonda solidarnosti bio je znatno manji od sredstava koja mu pripadaju prema članu 82. Zakona o zdravstvenom osiguranju, gdje je jasno navedeno da iz Budžeta FBIH trebaju biti osigurana sredstva u istom iznosu kao što su doprinosi za zdravstveno osiguranje. Stoga, revizori nisu mogli potvrditi da je Ministarstvo finansija osiguralo da se planiranje i odobravanje potrebnih sredstava vrši u skladu sa članom 27. Zakona o budžetima FBIH koji definira način usvajanja financijskog plana vanbudžetskih fondova.

Odobreni iznos od 33.500.000 KM za tekući transfer iz Budžeta FBIH za 2023. godinu čini samo 10,2% od planiranih prihoda od doprinosa, što nije usklađeno s članom 82. Zakona o zdravstvenom osiguranju i dovodi do neravnopravnog položaja u ostvarivanju prava osiguranika, kao i do nepružanja adekvatne zdravstvene zaštite pacijentima, suprotno članovima 11. i 82. Zakona.

Nalazi revizora izvršenje budžeta
Foto: Fokus.ba

Financiranje Aluminija Uz izmjene Budžeta FBIH, povećana su odobrena sredstva za 10.000.000 KM i izvršene preraspodjele, pa je za Fond solidarnosti izdvojeno 51.650.000 KM, što je i dalje ispod zahtjevanog iznosa od 84.800.117 KM.

S druge strane, revizija subvencija privatnim tvrtkama otkrila je nepravilnosti u dodjeli sredstava tvrtki „Aluminij“ d.d. Mostar. Program utroška sredstava nije definirao pravo učešća na način koji bi isključio tvrtke u kojima je kapital Federacije BiH ili bilo kojeg nivoa vlasti u FBIH zastupljen sa manje od 50% vlasništva. „Aluminij“ d.d. Mostar, s mješovitom strukturom kapitala, gdje Federacija BiH drži 44%, a Vlada Republike Hrvatske 12%, nije ispunjavao osnovne kriterije za dodjelu sredstava – što su revizori posebno naglasili.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija