Vlada FBiH usvojila set zakona za borce: Planirane veće naknade uz tzv. švicarsku formulu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je usvojila set zakona za boracku populaciju koja s enajviše odnosi na demobilisane borce povratnike, supruge šehida i poginulih boraca, roditelje poginulih boraca te djeci.

Pomocnik resornog ministra Mirza Terzo je kazao da se ovim zakonima ispravlja dosadašnja nepravda, da se uovid sistem tzv. švicarske formule koja podrzaumijeva godišnje uskladivanje svih naknada u skladu s rastom BDP-a i potrošackih cijena.

Ono što je novina jeste da se u pravo uvode i borci povratnici u RS te sa podrucja Distrikta Brcko.

Za implementaciju zakona planirano je izdvajanje od 18,5 miliona KM. Takoder, osnovica za boracke naknade se povecava za pet posto.

“Usvojili smo set zakona iz oblasti boracko-invalidske zaštite. Povecavaju se naknade za licne i porodicne invalidnine,a uvodi s ei tzv. švicarska formula. Uveli smo i nove kategorije, a to su demobilisano borci s prebivalištem u RS-u u Brckom te supruge demobilisanih boraca. Obezbijedili smo 18,5 miliona KM, a osnovica se povecava za pet posto”, kazao je Terzo.

Otklonjeni su i nedostaci kod supruga šehida i poginulih boraca koje su bez djece, kod djece bez oba roditelja i kod roditelja šehida cija su djeca bila oženjena.

Treba istaci da se povecava i naknada za dobitnike najvecih ratnih priznanja i ona se sada povecava za 14 posto.

Takoder planirano je povecanje naknada i za najteže RVI i to za tudu njegu i pomoc. Napravljene su ispravke i kod supruga umrlih RVI mladih od 45 godina a koje su bile nezaposlene. Uvode se u pravo i supruge umrlih demobilisani boraca sa navršenih 57 godina u Federaciji, a do 57 godina to ostaje na brigu kantonima.

Sve izmjene zakona upucene su u Parlament FBiH po hitnom postupku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79