Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona: Neradna nedjelja na meti kritika

Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona: Neradna nedjelja na meti kritika


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, usvojila je Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini, koji uključuje odredbe o neradnoj nedjelji za određene djelatnosti. Ovaj novi zakon, koji je u potpunosti usklađen sa evropskim standardima, ima za cilj regulisati uslove i način obavljanja trgovine, kao i zaštitu potrošača.

Prema saopštenju Vlade FBiH, novi zakon donosi značajne promjene u regulaciji trgovačkih usluga, uključujući uslove formiranja i isticanja cijena, odobravanje popusta i način obavljanja trgovine. Također, propisuje se da radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac od ponedjeljka do subote, dok su nedjelje i dani praznika neradni za određene trgovinske objekte. Ipak, ova pravila neće važiti za pekare, cvjećare, benzinske pumpe, kao i druge specijalizovane prodavnice.

Admir Čavalić, ekonomista i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku u Parlamentu FBiH, izjavio je za “Nezavisne novine” da je uvođenje neradne nedjelje u ovom obliku, zapravo, obmanjujuće. On smatra da se zakon više odnosi na ograničenje rada pojedinih trgovinskih objekata nego na stvarnu zaštitu radnika. Čavalić sumnja da bi većina radnika, ukoliko bi se osigurala dodatna plaća za rad nedjeljom, rado pristala na takvu opciju, posebno s obzirom na dolazak njemačkog trgovinskog lanca ‘Lidl’, koji nudi dodatne benefite za prekovremeni rad.

“Ova žurba sa zakonom je zapravo rezultat pritiska velikih trgovinskih lanaca, koji žele da se osiguraju da radnici ne vide mogućnosti koje dolaze s novim investitorima”, dodao je Čavalić.

Ostaje nejasno koliko će ovaj zakon stvarno donijeti koristi radnicima i potrošačima, a koliko će se koristiti kao sredstvo za favorizovanje velikih trgovačkih lanaca.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija