Vlada FBiH za tri aerodroma izdvojila šest miliona maraka

Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Vlada Federacije BiH donijela je tri odluke o usvajanju programa utroška sredstava kapitalnog transfera utvrđenog budžetom FBiH za 2022. godinu za unapređenje avioprometa Federacije BiH, u ukupnom iznosu od šest miliona maraka.
Tako je Međunarodnom aerodromu Tuzla odobreno dva miliona maraka, koja će biti utrošena za proširenje parkinga za putnička vozila na ovom aerodromu, sa pristupnom prometnicom, ulazno-izlaznim rampama i novim sistemom naplate, te dogradnju i nadogradnju izlaznog gatea sa opremanjem izgrađenog prostora.

Za nabavku spasilačko-vatrogasnog vozila dva miliona maraka odobreno je i JP Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Također, 2.000.000 KM odobreno je i JP Aerodrom Mostar. Novac je namijenjen za instalaciju sistema svjetlosnih pokazivača nagiba prilaza, nabavci i ugradnji UPS-a i omogućavanju besprekidnog napajanja sistema rasvjete manevarskih površina, nadogradnji i sanaciji perimetarske ograde, sanaciji horizontalne signalizacije na manevarskim površinama, nabavci novog softwara za prihvat i otpremu aviona, putnika i prtljage, izradi projektne dokumentacije, nabavci novog rendgena, rekonstrukciji spasilačkog vatrogasnog objekta, nabavci samohodnih stepenica za ukrcaj i iskrcaj putnika, te uređenje terminalne zgrade.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija zaduženo je da vrši kontinuiran nadzor nad utroškom ovog novca i da sa aerodromima potpiše ugovor o načinu prijenosa novca, provedbi postupka javne nabavke i kvartalnom izvještavanju o utrošenom novcu.

Nakon utroška novca, a najkasnije do 28. februara 2023. godine, aerodromi su dužni sačiniti ukupne izvještaje o utrošenim sredstvima transfera i dostaviti ih Federalnom ministarstvu zajedno sa odlukama nadzornih odbora o njegovom usvajanju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79