Vlada Federacije BiH nije osigurala novac za besplatne udžbenike?

– Populizam je drugo ime za vladu koja je nametnuta u Federaciji Bosne i Hercegovine. Obećali su nabavku besplatnih udžbenika za učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole, čime se Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke hvalilo i obavijestilo javnost, uključujući i kantonalna ministarstva obrazovanja. Sada kada je školska godina već počela, udžbenici nisu još osigurani školarcima, objavio je na svome Facebook profilu Almedin Aliefendić, zastupnik Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Istakao je da nabavka udžbenika ovisi o planiranim sredstvima u budžetu Federacije BiH, ali da Vlada nije usvojila taj budžet niti ga dostavila u parlamentarnu proceduru.

– Nažalost, to znači da će učenici i njihovi roditelji biti uskraćeni za udžbenike i podršku u školskoj godini 2023./2024. Vlada Federacije BiH i resorno Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke su zakazali u ispunjavanju svojih obećanja i pokazali neozbiljnost u svom radu – istakao je on.

Pozvao je premijera FBiH Nermina Nikšića da hitno uskladi sa svojim koalicionim partnerima rebalans budžeta i da ga dostavi na usvajanje u Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

– Na taj način možemo spriječiti da i ostali građani dožive sudbinu učenika koji su ostali bez osiguranih udžbenika. Ako niste u mogućnosti ispunjavati svoje redovne obaveze i obećanja prema građanima, molimo vas da podnesete ostavke, jer ono što trenutno prezentirate nije u interesu građana – zaključio je Aliefendić.

On je za Faktor pojasnio da učenici u Zeničko-dobojskom kantonu nisu dobili udžbenike koje je obećala Vlada Federacije.

– Ta saznanja imam jer su me kontaktirali ljudi iz moje općine Kakanj i iz drugih mjesta u ZDK – rekao je Aliefendić, dodajući da se uvjerio i u Ministarstvu finansija FBiH da novac za udžbenike nije osiguran.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79