Vlada i nije baš stabilna: Sprema li se u TK nova koalicija između SDA i SDP?

Predstavnici Kantonalnog odbora (KO) Stranke demokratske akcije (SDA) Tuzlanskog kantona (TK) vode neformalne razgovore sa drugim strankama, ali za sada ništa konkretno nije dogovoreno, potvrdio je za Faktor Fahrudin Skopljak, predsjednik KO SDA TK.

Podsjećamo, vlast u TK trenutno čine Socijaldemokratska partija (SDP), Pokret demokratske akcije (PDA), Naša stranka (NS) i Savez za bolju budućnost (SBB). Oni u Skupštini TK imaju 19 ruku, što znači da stabilnost koalicije ovisi o svakoj od navedenih stranaka.

Skopljak je obavio neformalni razgovor sa Dževadom Hadžićem predsjednikom Kantonalnog odbora SDP-a, na kojem je bilo riječi o odnosima dvije stranke i političkoj situaciji u kantonu.

– SDA i SDP su najjače i najorganiziranije stranke na području TK i samim tim imaju i najveću odgovornost. Razgovarali smo o problemima u funkcioniranju kantona i vlasti. Pitao sam sam ga da li je za SDP prihvatljiv HDZ kao koalicioni partner za razliku od SDA i on je rekao da to nije tačno – ispričao je Skopljak za Faktor.ba.

– Mi ne nastupamo s pozicije da sa nekim hoćemo, a s nekim nećemo koalirati. Za nas je sve stvar dogovora, a posljednju riječ uvijek imaju organi stranke. Smatramo da sa svima treba razgovarati, bilo s pozicijom ili opozicijom i u tom svjetlu treba gledati i razgovor s predsjednikom SDP-a – kaže Skopljak.

Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, predstavnici SDA su u posljednje vrijeme kontaktirali i s predstavnicima PDA u TK, a sličnih razgovora trebalo bi biti još.

– Konačnu odluku o tome hoće li SDA ići u vlast u TK i s kim, donijet će organi stranke. Dakle, mi nismo zauzeli stav o tome da krećemo u razgovore o ulasku u vlast. Zbog toga su svi razgovori nezvanični i neformalni – zaključuje Skopljak za Faktor.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79