Vlada Japana daje 8 miliona KM sadake BiH za migrantsku krizu

Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Vlada Japana sklopili su vrijedan sporazum koji se odnosi na jačanje kapaciteta za borbu protiv ilegalnih migracija u vrijednosti od 500 miliona jena (oko 8 miliona KM).

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković istakla je kako je ovo veoma važna posjeta za BiH te da dolazi u ključnom trenutku što je još jednom potvrdilo da je Japan dokazani prijatelj naše države.

“To se kroz 25 godina diplomatskih odnosa iznova potvrđuje. Želim, stoga, da se na prvom mjestu zahvalim mom kolegi Toshimitsu Motegiju te vladi i građanima Japana. Uz nas ste bili u najtežim danima i ostali do danas”, istakla je Turković.

Kako s navodi, na sastanku se razgovaralo i tri najvažnija pitanja u ovom trenutku, a to su borba protiv posljedica pandemije koronavirusa, napretku BiH te produbljivanja ekonomske saradnje između dvije države.

“Prije svega, želim istaći nesebičnu pomoć Vlade Japana koja je izdvojila 500 miliona Jena, što je blizu osam miliona maraka bespovratne pomoći za BiH. Sredstva će biti uložena u jačanje kapaciteta za borbu protiv ilegalnih migracija. To će biti snažan doprinos jačanju države i institucija koje se već duže vrijeme suočavaju sa ovim problemom.Pomoć će biti usmjerena za kupovinu vozila i to: Graničnoj policiji BiH, Službi za poslove sa strancima BiH, MUP-u RS, Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova i MUP-u Unsko-sanskog kantona. Također, izuzetno je važna i pomoć za projekte deminiranja, na čemu smo zahvalni”, istakla je ministrica.

Tokom sastanka, ministrica Turković je sa ministrom Motegijem razgovarala i o aktuelnoj situaciji i problemu nabavke vakcina za BiH.

Ministar Motegi je nedavno prisustvovao sastanku na najvišem nivou uz učešće sekretara Blinkena u vezi sa situacijom u Covax mehanizmu. Japan će biti domaćin i samita Gavi u junu. Prenijela sam kolegi Motegiju nezadovoljstvo građana dinamikom isporuke vakcina koje su plaćene i naručene na vrijeme. Iako su se stvari u posljednjih nekoliko sedmica pokrenule sa mrtve tačke i predstavljaju određeno ohrabrenje. Vjerujem da će Japan iz svoje utjecajne pozicije pomoći kako te isporuke krenule još intenzivnije i pravednije”, istaklaje Turković.

Japan podržao suverenitet BiH

Tokom sastanka, zvaničnici BiH i Japana razgovarali su i o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Kako je istakla Turković, Japan je jasno podržao teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

“Kao članica Vijeća za implementaiju mira, Japan je vrlo jasno podržao teritorijalni integritet i suverenost BiH te odbacio bilo kakve pokušaje da se naruši Dejtonski mirovni sporazum. Potvrdila sam našu predanost reformama na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO, uprkos negativnoj retorici. Također, govorili smo o fokusu na razvojne i infrastrukturne projekte, te na ekonomski rast. BiH ima šansu da iz ove krize izađe snažnija i ekonomski bolje pozicionirana.

Na sastanku se govorilo i o ekonomskoj saradnji dvije države. Iako je saradnja do sada bila i više nego dobra, zvaničnici su istakli kako postoji prostor za napredak.

“Tu imamo ogroman prostor za napredak, ne samo kao BiH nego i cijela regija Zapadnog Balkana. Japan je pokazao spremnost da gradi snažnije odnose kroz inicijativu za cijeli Zapadni Balkan. Na tome možemo graditi buduće zajedničke projekte. Obavezali smo se da ćemo u najskorije vrijeme formirati jedan široki i sadržajni okvir za jačanje ekonomske saradnje u oblastima od obostranog interesa. Najbolje je kada obje strane imaju interes”, navela je Turković.

Kako se ističe, potencijal za saradnju Japana i BiH postoji u brojnim sferama društva.

“Veliki potencijal za saradnju je u sektoru turizma, sporta, kulture, energetike, informaciono-komunikacionih tehnologija, drvnoj, metalnoj i tekstilnoj industriji. Ja sam vrlo otvoreno pitala kolegu Motegija, šta BiH može uraditi da privuče japanske kompanije da investiraju u BiH i to će sigurno biti nešto o čemu ćemo otvoriti razgovore na tehničkom nivou”, zaključila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79