Vlada Kantona Sarajevo donijela odluku: Građani moraju znati šta rade komunalna javna preduzeća

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo izvršilo je detaljan uvid u internetske stranice kantonalnih javnih preduzeća, te tom prilikom ustanovilo da se ni jedno preduzeće ne pridržava uredbe i obaveze da javnost ima pravo znati šta ta preduzeća rade u svojim oblastima djelovanja.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Vlada KS usvojila Uredbu o vrsti i postupku objavljivanja propisa i javnosti rada organa uprave, javnih preduzeća, ustanova i pravnih lica čiji je osnivač KS. Tom uredbom propisano da se svi propisi objavljuju, a da se pod pojmom propisi i drugi akti podrazumijevaju svi propisi koji imaju ili mogu imati utjecaja na javnost, kao što su Ustav KS, zakoni, statuti, osnivački akti organa javnog sektora, uredbe, odluke, pravilnici, kao provedbeni propisi zakona, te svi pravilnici koje donose organi javnog sektora iz svoje nadležnosti, uputstva, naredbe, instrukcije koja imaju karakter općeg akta, zaključci, inicijative…

Pridržavanje uredbe

Kako navode u svom saopćenju, to se odnosi i na sva javna preduzeća i pravna lica čiji je osnivač Kanton Sarajevo, a koji su dužni u svom radu pridržavati se navedene uredbe, čime se osigurava javnost rada svakog preduzeća. Također, članom 13. ove uredbe propisano je da njeno neprimjenjivanje ili nepoštivanje predstavlja osnov za smjenu odgovornog lica organa javnog sektora.

– Ovo ministarstvo, a prvenstveno Vlada Kantona Sarajevo ima pravo, a i mogućnost da primjenu propisane Uredbe kontinuirano prate putem internet-stranica preduzeća, kao i sve njihove aktivnosti koje se odvijaju u preduzećima, posebno one koje se poduzimaju na sjednicama nadzornih odbora, upravnih odbora, odbora za reviziju, uprava, skupština, kao i sve usvojene odluke na ovim organima, te sve ostalo što je propisano Uredbom“, navode iz Ministarstva u dopisu koji su uputili kantonalnim javnim preduzećima, te preduzeću “Bags Energotehnika – a u kojem podsjećaju na ovu obavezu.

Kako potcrtavaju, ovo ministarstvo smatra da obaveza proistekla iz Uredbe mora biti u potpunosti ispoštovana, jer je Vlada KS ne bi ni usvajala da je smatrala da javnost ne treba znati sve ono što je istom predviđeno, a samim usvajanjem upravo je data mogućnost da sva preduzeća budu transparentna u svom radu, jer radi se o javnim preduzećima ili preduzećima u većinskom državnom vlasništvu.

Upućuju zahtjev

Zbog toga, Ministarstvo zahtijeva i traži da sva preduzeća svoje poslovanje i javnost rada prilagode odredbama navedene uredbe.

– Ovo ministarstvo još ne želi da poduzme bilo kakve korake za primjenu člana 13., ali nakon ovoga dopisa i eventualnog neispunjenja zahtjeva iz ovog dopisa, ostajemo u potpunosti posvećeni mogućnosti koju daje ovaj član predmetne Uredbe – zaključili su iz Ministarstva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79