Vlada Kantona Sarajevo spremna je uplatiti 7.2 miliona KM za deblokadu računa GRAS-a uz garancije da neće biti novih tužbi

Da bi račun GRAS-a bio deblokiran treba se na ime tužbi radnika po kolektivnom ugovoru uplatiti 7.200.000 KM.

Ovu informaciju sa radnicima preduzeća podjelio je v.d. generalni direktor Senad Mujagić.

– Svi ste već upoznati o izuzetno teškoj situaciji u kojoj se nalazi naše preduzeće i višemjesečnoj blokadi transakcijskog računa firme. Posljedice toga su i neisplaćivanje plaća uposlenicima, neplaćanje dospjelih obaveza, te nemogućnost nabavke neophodnih rezervnih dijelova, uređaja i opreme. Na taj način dovedeno je u pitanje opstanak preduzeća kao i obavljanje vitalne funkcije “Javni prijevoz putnika” u Kantonu Sarajevo – ističe Mujagić.

On dodaje da Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo traži ispunjavanje obaveza preuzetih Sporazumom o rješavanju problema u poslovanju preduzeća KJKP Gras d.oo. Sarajevo potpisanog 5. oktobra 2020. godine.

– To su smanjivanje broja zaposlenih kroz sistematizaciju radnih mjesta, te zaključivanje Sporazuma o vansudskom rješavanju spora između KJKP GRAS d.o.o i i advokata koji zastupa radnike. Prijedlog sistematizacije je dozvoljen od strane Vlade KS uz primjedbu da se određeni broj radnika proglasi tehnološkim viškom. Advokat radnika preuzeo je na sebe da će u sklopu Sporazuma o vansudskom rješavanju spora između preduzeća i radnika utvrditi tačan broj tužbi, utvrditi tačan novčani iznos pristiglih novčanih potraživanja radnika i predložiti način i dinamiku isplate preostalih tužbi koje trebaju doći na naplatu – ističe prvi čovjek GRAS-a.

Dodaje da je prema obećanju advokata za ove aktivnosti potrebno nekoliko dana, s obzirom da su neke aktivnosti u nadležnosti Suda, a kako bi mogao prikupiti potrebne podatke.

– Vlada Kantona Sarajevo je spremna izvršiti deblokadu računa i uplatu zaostalih plata samo kada dobije garancije od advokata da poslije deblokada računa neće biti novih tužbi koje će ponovo blokirati račun preduzeća. Iz svega gore navedenog, a cijeneći trenutnu situaciju, tražim od svih zaposlenika strpljenje i razuma kako bi svi zajednički dali doprinos što bržem rješavanju gore navedenih aktivnosti te izvršila deblokada računa, uplata plaća i nastavilo normalno funkcionisanje preduzeća – stoji u saopštenju radnicima GRAS-a koje potpisuje v.d. generalni direktor Senad Mujagić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79