Vlada Kosova odložila primjenu mjera na mjesec dana

Premijer Kurti zajedno sa predsjednicom Osmani i zamjenicima premijera Bislimijem i Gervalom su razgovarali i obavili sastanke sa američkim i evropskim međunarodnim faktorima

Vlada Kosova odložila je primjenu mjera na mjesec dana, objavila je Koha.

Kako se navodi, odluka je donijeta nakon sastanka lidera Kosova sa američkim ambasadorom Džefrijem Hovenijem. SAD su zatražile da se primjena odluka odloži za 30 dana.

– Vlada Republike Kosovo najoštrije osuđuje današnje blokiranje puteva na sjeveru Kosova i pucanje tamošnjih naoružanih ljudi na nelegalne objekte. Riječ je o tendenciji destabilizacije Kosova i ugrožavanja mira i bezbjednosti građana i naše zemlje. Danas popodne i večeras bilo je brojnih agresivnih akata koje je podsticao i pripremao zvanični Beograd. Premijer Kurti zajedno sa predsjednicom Osmani i zamjenicima premijera Bislimijem i Gervalom su razgovarali i obavili sastanke sa američkim i evropskim međunarodnim faktorima – piše u saopćenju Vlade te dodaju:

– Ovom prilikom Vlada Kosova se obavezuje da će od ponedeljka 1. avgusta 2022. godine odložiti sprovođenje dvije odluke od 29. juna 2022. godine do 1. septembra 2022. godine, kada će biti uklonjene sve barikade i uspostavljena potpuna sloboda kretanja na svim putevima na sjeveru Kosova. Zahvaljujemo međunarodnim partnerima, posebno američkom ambasadoru Džefriju Hoveniju, na njihovoj posvećenosti i doprinosu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79