Vlada KS dala Konakoviću 100.000 KM umjesto internatu u Srebrenici

Vlada Kantona Sarajevo na sjednici koja je održana 19. septembra donijela je zaključak da se Elmedinu Konakoviću na raspolaganje daje novih 100.000 KM.

Taj novac prvobitno je bio predviđen za opremanje internata u Srebrenici, a Konaković će ga utrošiti na “rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, otkup i izgradnju vjerskih i drugih pratećih te kulturno-historijskih objekata”.

Osnovna zamisao internatskog smještaja za djecu u Srebrenici jeste da se onima s udaljenih područja osiguraju uvjeti za nesmetan proces školovanja i obrazovanja.

– Zbog velike udaljenosti ruralnih područja, loše putne komunikacije te lošeg socijalnog stanja povratnika, u velikoj mjeri izostaje i školovanje djece koja žive u udaljenim okolnim područjima Srebrnice. U cilju smanjenja broja djece iz udaljenih mjesta koja zbog nepristupačnosti i udaljenosti od škole često napuštaju obrazovanje te smanjenja izostanaka u školi i poboljšanja školskog uspjeha, smještajem u internat, djeci se osiguravaju adekvatni uvjeti za boravak, obrazovanje i daljnje osposobljavanje – navodi se u opisu projekta.

Smještaj u internatu obuhvata cjelosedmični boravak, smještaj, ishranu, prijevoz do škole i nazad, kao i podršku stručnog osoblja u izvršavanju domaćih zadataka i pomoć u učenju. Za djecu se, također, organiziraju kursevi engleskog i njemačkog jezika, informatike te ostale društvene aktivnosti. Osim obrazovne komponente, nezaobilazna je i odgojna, koja podrazumijeva usvajanje znanja, vještina i navika za izrastanje djece korisnika u samostalne i stabilne ličnosti, prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79