Vlada KS dala saglasnost: Dom zdravlja prima nove ljekare i medicinsko osoblje

Dom zdravlja će u narednom periodu uposliti doktore specijaliste i to: pet pedijatara, dva  pneumoftiziologa, dva neuropsihijatra/psihijatara, pet specijalista interne medicine, jednog  otorinolaringologa te tri specijaliste porodične medicine

Imajući u vidu sve izraženije probleme građana Sarajeva  zbog nedostajućih  zdravstvenih usluga u Domu zdravlja KS te u svrhu jačanja i popunjavanja nedostajućeg medicinskih kadrova u ovoj najvećoj zdravstvenoj  ustanovi primarne zdravstvene zaštite,  Vlada Kantona Sarajevo je danas  dala saglasnost za prijem zdravstvenih radnika  u radni odnos  u ovoj ustanovi na neodređeno vrijeme.

Dom zdravlja će u narednom periodu uposliti doktore specijaliste i to: pet pedijatara, dva  pneumoftiziologa, dva neuropsihijatra/psihijatara, pet specijalista interne medicine, jednog  otorinolaringologa te tri specijaliste porodične medicine.

Pored ovih ljekara, Dom zdravlja će raspisati javne pozive i za zapošljavanje 25 medicinskih sestara, dva laboratorijska tehničara, tri fizioterapeutska tehničara, dva biohemičara, dva dipl. ing. radiologije, jednog zdravstvenog radnika zavšenog fakulteta zdravstvenih studija, dva socijalna radnika i jednog psihologa.
Vlada KS i Ministarstvo zdravstva KS kao društveno odgovorni i svjesni činjenice u kakvu tešku situaciju je dovedena ova ustanova neblagovremenim zanavljanjem stručnog kadra te neplanskim zapošljavanjem, odnosno neadekvatnim radom prethodnih upravljačkih i menadžerskih struktura, Vlada i Ministarstvo su započeli rješavati ove dugogodišnje probleme.

Zajednički je cilj da se ova ustanova dovede u optimalan položaj u pogledu stručno-medicinskog kadra i opreme kako bi odgovorila svim zahtjevima građana KS u pružanju primarne zdravstvene zaštite.

Upošljavanje ovog kadra će se vršiti u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima koji regulišu oblast zapošljavanja uz punu transparentost prilikom zapošljavanja.

Istovremeno, kao dodatna podrška kadrovskom jačanju i podizanju nivoa usluga u ovoj ustanovi, kroz Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanje više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo i Programu sufinansiranja zapošljavanja doktora opšte medicine, u Domu zdravlja biće na period od 12 mjeseci zaposleno 39 doktora sa evidencije nezaposlenih. Njima će u ovom periodu biti refundirana sredstva u ukupnom iznosu od 1.300,00 KM po novouposlenoj osobi.

Na ovaj način Ministarstvo zdravstva i Vlada KS žele uspostaviti sistem kontinuiranog zanavljanja kadra kako zdravstvene ustanove ne bi došle u situaciju da zbog njihovog nedostatka ne mogu ispuniti svoju osnovnu funkciju prenosi Faktor.

Alarmantno stanje u Domu zdravlja „Novi Grad“: Malo ljekara, puno pacijenata!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79