Vlada KS dala saglasnost za gradnju tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica

Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost za projekt gradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica, za čiju je realizaciju potrebno osigurati procijenjeni iznos od 46 miliona KM.

– Očekujemo da bismo u kratkom roku mogli imati građevinsku dozvolu za izvođenje radova – rekao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Mora se znati ko je babo na Ilidži, ali ipak nisam ja Konaković da sve znam

Vlada je dala saglasnost i za projekt obnove voznog parka tramvajskog saobraćaja s ukupnim procijenjenim iznosom od 80 miliona KM. Projektom je predviđena nabavka 20 novih tramvaja.

Redovni tramvajski saobraćaj odvija se na 24,5 kilometara pruge, na kojima svakog radnog dana prometuje prosječno 39 tramvaja, a za zadovoljenje registriranog reda vožnje potreban je ukupno 51 tramvaj. Vozni park sastavljen je od više tipova tramvaja, čija je prosječna starost 37 godina, što značajno prelazi amortizacioni period tramvajskog vozila.

Vlada je danas dala saglasnost na obnovu trolejbuske kontaktne mreže i elektrovučnih podstanica, potrebnih za uspostavljanje trolejbuskog saobraćaja do Vogošće, s ukupno procijenjenim iznosom od 9.840.000 KM.

– Uspostavljanjem trolejbuske linije za Vogošću ostvarila bi se mogućnost prijevoza skoro 24.000 putnika dnevno, smanjila bi se zagađenost zraka u Sarajevu i povećao bi se kvalitet usluga prijevoza putnika u Sarajevu – kazao je ministar Šteta za Avaz.

Do konačnog saniranja trolejbuskog saobraćaja na predratni nivo, ostala je dionica od Alipašine ulice do naselja Vogošća u ukupnoj dužini od skoro 16 kilometara. Na linijama 105 i 106 prije rata je dnevno saobraćalo 16 trolejbusa, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79