Vlada KS i dalje ignorira studente, iz SPUS-a tvrde da su sve bliži masovnim protestima

Prije nekoliko dana Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) sazvao je konferenciju za medije, gdje su predstavili probleme sa kojima se suočavaju već duži vremenski period, te najavili proteste ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune.

Osnovni zahtjev studenata bio je da se školarina smanji za 30 posto, međutim iz SPUS-a tvrde da od toga neće biti ništa, niti da su dobili bilo kakav poziv iz Vlade KS nakon press konferencije.

– Ministrica Husić-Mehmedović je rekla da od tih pregovora vrlo vjerovatno neće biti ništa. Čekat ćemo do kraja ove sedmice, pa ćemo početkom iduće najaviti aktivnosti koje ćemo provoditi u daljem periodu, uključujući i masovne proteste. Ministrica je rekla da je Vlada dala svoj odgovor, tako da se ne nadamo nikakvim pregovorima. Šesti dan od konferencije nam se niko nije obratio iz Vlade KS – kazao je Faruk Dević, predsjednik SPUS-a.

Ovo bi mogli biti drugi ovogodišnji protesti studenata ispred Vlade KS, nakon što su početkom aprila studenti protestovali zbog nepovoljne situacije u studentskim domovima.

Dević je također istakao da ignoriranje od strane Vlade KS traje dugo vremena, te da aktuelnog premijera uopće ne zanimaju problemi studenata, što se odražava na čitavu situaciju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79