Vlada KS izdvaja 500.000 KM za subvencioniranje električnih vozila taksi prevoznicima

Vlada KS izdvaja 500.000 KM za subvencioniranje električnih vozila taksi prevoznicima


Vlada Kantona Sarajevo raspisat će naredne sedmice Javni poziv za subvencioniranje kupovine električnih automobila za taksi prevoznike u Kantonu Sarajevo.

Premijer KS Nihad Uk izjavio je danas na konferenciji za medije da je to jedna od mjera za smanjenje zagađenja, s obzirom na to da struka tvrdi da više od 40 posto zagađenja uzrokuje upravo saobraćaj, javlja Fena.

Istakao je da vlada u narednim godinama planira i elektrifikaciju vozila u vlasništvu Kantona, poput policijskih, inspekcijskih, ambulantnih i drugih, kao i širenje mreže punjača za takva vozila.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak precizirao je da će Vlada za javni poziv izdvojiti 500.000 KM i izrazio nadu da će interes za subvencije biti veliki.

Predstavnici Udruženja Sarajevo-taxi Hasib Lošić i Almir Gusalović potvrdili su da postoji veliki interes taksista za prelazak na električna vozila i da su se oni koji su to već učinili uvjerili u značajne uštede i druge prednosti u odnosu na automobile s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija