Vlada KS krši zakon: Bez konkursa produžili mandat v.d. direktorice ZZO KS?

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici 16. septembra 2021. godine smijenila direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Sakiba Katanu (SBB) prije isteka mandata, a imenovala za v.d. direktora Samiru Hajdarević (NiP).

I dok je isticao period od tri mjeseca privremenog imenovanja u svojstvu v.d., Vlada KS je na sjednici 2. decembra donijela Rješenje o izmjeni Rješenja kojim je promijenila formulaciju iz “na period najviše (3) tri mjeseca odnosno do okončanja procedure konačnog imenovanja” u “na period od (3) tri mjeseca odnosno do okončanja konkursne procedure i konačnog imenovanja”.

U prijevodu Hajdarević može na mjestu v.d. provesti i puno duže od tri mjeseca, a još uvijek nije raspisan konkurs za direktora ZZO KS.

U članu 4. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine na koji se Vlada KS pozvala u novom rješenju navodi se:

“Nominacije/imenovanja na kraće razdoblje su nominacije ili imenovanja na najviše tri mjeseca koja se ne mogu ponoviti”.

Na ovaj način Vlada KS prekršila je propis na koji se pozvala. Međutim, za ovo kršenje zakona nema nikakve sankcije. Nije ovo jedini primjer, ali je zabrinjavajuća praksa vlasti da vrši ovakva imenovanja.

Iako se Vlada KS u Rješenju pozvala i na član 25. Statuta ZZO KS, ni on nije ispoštovan jer u roku od 30 nije raspisan konkurs za direktora.

“U slučaju razrješenja direktora prije isteka mandata na koji je imenovan, Vlada Kantona Sarajevo će imenovati vršioca dužnosti direktora i istovremeno donijeti odluku o raspisivanju konkursa za imenovanje novog direktora u roku od 30 dana od dana imenovanja vršioca dužnosti direktora”, precizirano je u Statutu ZZO KS.

Jedan od mogućih razloga za ovakvo postupanje Vlade KS je sudski postupak koji je pokrenuo smijenjeni direktor Katana, a vrlo lako se može desiti da sud presudi kao u slučaju direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Fahira Halilovića kojeg je Vlada KS vratila na mjesto direktora, piše Patria.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79