Vlada KS odgovorila zašto porodilje još uvijek čekaju na svojih 1000KM

Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je donio Parlament Federacije Bosne i Hercegovine i koji je stupio na snagu 09.10.2022. godine, uredio je pravo na novčanu pomoć za nezaposlene porodilje.

Shodno obavezi usklađivanja kantonalnog zakona sa federalnim zakonom, Kanton Sarajevo je donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, koji je najvećim dijelom zadržao postojeća prava u nominalno istom iznosu ili je uvećao iznos nekih prava.

Opštinski organi uprave su imali obavezu da donesu nova rješenja u skladu sa ovim zakonima i to rješenje o ostvarivanju prava na novčanu naknadu umjesto plate i rješenje o ostvarivanju prava na dodatnu pomoć na ime brige i njege djeteta, na osnovu kojih bi se mogla vršiti isplata prava po osnovu porodiljskog odsustva. Međutim, opštinski organi uprave, zbog velikog broja predmeta, rješenja o ostvarivanju ovih prava objektivno nisu mogli donijeti u propisanim rokovima.

S tim u vezi, imajući u vidu realnu situaciju i opterećenost prvostepenih opštinskih organa uprave koji provode naprijed navedene zakone, nakon što opštinski organi uprave dostave Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo navedena prvostepena rješenja na koja nema žalbe, prava po osnovu porodiljskog odsustva će se isplatiti korisnicima/korisnicama, a isplatom će se obuhvatiti retroaktivno i onaj mjesec za koji nije bilo isplate.

Želimo napomenuti da su ukupni novčani iznosi po kantonalnom zakonu, po osnovu prava porodilja, ostali na istom nivou, odnosno porodilje će ostvarivati ova prava u ukupnom iznosu od 996 KM.

Šta kažu na Facebook-u?

i vama je normalno da bez ikakve najave, usljed vase nesposobnosti i neuskladjenosti, bez novcaz u ovo vrijeme ostavite hiljade porodica? Aferim! Necemo zaboraviti da ste ovo isticali kao vas glavni benefit i uspjeh tokom prljavih kampanja. Sram vas bilo koliko ste nesposobni!

Nija isto nisam jos nista dobila nista mi jos nisu uplatili ja vise sam neznam sta je ovo nerazumijem nista

Ja zena koja sam se porodila 7.6.2022 godine nemam nikakva prava ni na dijeci ni naporodiljski zato sto mi u procesu razvod braka

Trebamo svo majke izaci na ulice sa dijecom protest napraviti vidite sta nam ova drzava radi kake nam zakone uvode

Svaka čast poslje glasanja dobijemo od ovce vunu pa da glabamo sa djecom nek vas je stid

Znali ste porodiljama rok da odredite, a opštinskim organima “kada stignu”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79